Din cuprinsul articolului
Temperaturile neobișnuite aglomerează serviciile de urgență și unitățile de primiri urgențe. Doctorii atrag atenția că bolile virale și bacteriene atrag sute de pacienți la urgențe în fiecare zi. Majoritatea sunt afecțiuni digestive, intoxicații alimentare sau înțepături de insecte.
”Este o paletă largă, vorbim inclusiv de bolile infecțioase, bineînțeles care ar putea fi prevenite prin vaccinare și care nu au legătură cu sezonul.
Rujeonal înseamnă de 5-6 luni o creștere importantă pentru camerele de gardă și cu o presiune care este în continuare în creștere.
Într-adevăr, avem situații în care sunt toxiinfecții alimentare. Infecțiile virale de sezon rece au început să scadă, deci acolo lucrurile se așază, dacă vorbim de gripă, de virozele clasice.
Dacă vorbim de toxiinfecții alimentare, avem într-adevăr mușcături de căpușă și sunt în creștere și mă aștept în lunile care urmează să fie mai multe prezentări și dacă la ele adăugăm și rujeola înseamnă o presiune mare la camera de gardă, adică în jur de 200 de prezentări în 24 de ore și mă refer și la copii, și la adulți și e important de spus că un procent destul de mare, probabil 20%, au nevoie de internare, ceea ce înseamnă că ai nevoie de locuri în fiecare zi, că ai nevoie să faci externări și că nu e deloc simplu”, a explicat Adrian Marinescu, director Institutul Matei Balș, potrivit Antena3.
Cum prevenim toxiinfecția alimentară
”Multe dintre bolile infecțioase ar fi prevenite dacă am păstra mâinile curate și mă refer la spălarea mâinilor cu apă și săpun. Pare un clișeu, pare un lucru simplu, dar de multe ori nu îl facem corect și nu îl facem când trebuie. E vorba de contaminarea alimentelor. Și lichidele, și mă refer inclusiv la apă, pot să ducă la toxiinfecție alimentară.
Practic, oricare dintre situațiile care duc la o igienă precară, inclusiv igiena alimentului, ar putea să însemne toxiinfecție alimentară”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.