Categories: Stil de viaţă

Medicul Adina Alberts: Consumul de alcool este sănătos

Medicul Adina Alberts scrie pe pagina sa de socializare că alcoolul este sănătos atâta timp cât nu se depășește consumul recomandat.

„CONSUMUL DE ALCOOL ESTE SĂNĂTOS

Înainte de a lansa o petiție către angajator, de înlocuire a bidonului de apă plată de la birou cu un bidon de bere/vin, aș vrea să mă înțelegeți bine: consumul de alcool este sănătos dacă nu se depășesc 20 g de alcool pur pe zi. Adică o cinzeacă sau 2 beri mici sau maxim 150 ml de vin pe zi, adică un pahar. La un consum în cantitate mai mare de atât, beneficiile devin minime. Iar riscurile cresc alarmant.

Referindu-ne acum doar la vin… Dacă ești într-o condiție fizică bună, un pahar de vin pe zi, mai ales dacă e roșu, scade riscul de a face infart sau de a dezvolta boli cardiovasculare cu 20 până la 40 %.

Este indicat ca la vârsta matură băutura alcoolică consumată cu preponderență să fie vinul. Un pahar de vin pe zi scade riscul de a dezvolta calculi renali. Previne instalarea bolii Alzheimer. Previne hipercolesterolemia, crescând colesterolul bun.

Un pahar de vin roșu pe zi crește sociabilitatea, crește viteza de reacție și conexiunile cerebrale. Îmbunătățește somnul pentru că vinul roșu conține melatonină.

Resveratrolul, atât de bine reprezentat cantitativ în vinul roșu, este una dintre cele mai puternice substanțe antioxidante care crește protecția anticancer și îți păstrează tinerețea și sănătatea pentru mult timp”, a scris medicul Adina Alberts pe Facebook.

Ce spune Mihaela Bilic despre alcool

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a oferit precizări importante despre alimentele care ne ajută să obținem o imunitate de fier. Printre acestea se află și vinul roșu, care are proprietăți benefice pentru organism.

Un pahar de vin roșu, ideal pentru imunitate

Vinul se bea cu paharul și este foarte bun pentru imunitate. Dacă ești bărbat, poți să consumi două pahare pe zi, dacă ești femeie, unul singur.

Specialiștii universitari din Franța au studiat resveratrolul, un antioxidant conținut de vin. Este un pigment prezent în strugurele roșu, unul din mulții pigmenți pe care fructele și legumele le au – de aceea sunt așa de intens colorate -, numai că nutriția nu i-a numit și nu i-a descoperit pe toți.

Francezii au încercat să izoleze resveratrolul și să-l pună în suplimente alimentare, în produse care să presupună folosirea lor fără vinul care vine la pachet.

Nu au putut însă să facă o moleculă stabilă și eficientă, nici în alcooli, nici prin deshidratare, n-au reușit să o izoleze, iar concluzia a fost: dacă tot există într-un pahar de vin, de ce să ne chinuim și să complicăm lucrurile, dacă o putem consuma ca atare?

Mihaela Bilic: Este vorba numai despre vinul roșu sau negru

Sucul de struguri nu are însă același efect, strugurele în sine nu are același efect, ci această combinație de puțin alcool și procesul de fermentare, probabil, duc la un efect mult mai complex decât simpla prezență a resveratrolului.

Substanța există în struguri și în must, doar că ea nu este activă, eficientă și nu și-a demonstrat beneficiile. Studiile, toate, care au arătat scăderea riscului cardio-vascular și a depunerilor de colesterol pe vase, au fost făcute pentru consum de vin.

Și atenție, francezii sunt extrem de preciși în ceea ce recomandă: nu putem bea cinci pahare de vin la sfârșitul săptămânii; efectul se dobândește în momentul în care consumul este moderat sau mic, dar constant, deci avem nevoie în fiecare zi sau o dată la două zile de acest pahar de vin.

Dacă facem pauze lungi și apoi bem o sticlă întreagă, nu se instalează factorul protector. Și încă un aspect important: este vorba numai despre vinul roșu sau negru, vinul închis la culoare, acesta are pigmentul respectiv.

Mihaela Bilic: Contribuie la liniștire

Pe de altă parte, vinul are un efect anxiolitic. Un pahar de vin – din punct de vedere al nutriției are doar 80 de calorii – contribuie la liniștire, la detașarea de acel stres cronic pe care dacă ar fi să-l blochezi cu medicamente, intri într-un lucru extrem de complicat și efectele pozitive sunt mult mai mici decât cele negative, spune Mihaela Bilic.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

8 minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

38 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: