Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon este o creștere a celulelor care începe într-o parte a intestinului gros numită colon. Colonul este prima și cea mai lungă parte a intestinului gros. Intestinul gros este ultima parte a sistemului digestiv. Sistemul digestiv descompune alimentele pentru a fi utilizate de organism.
Cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă. De obicei, începe ca mici aglomerări de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În general, polipii nu sunt canceroși, dar unii se pot transforma în cancere de colon în timp.
Polipii adesea nu provoacă simptome. Din acest motiv, medicii recomandă teste regulate de screening pentru a depista polipii din colon. Depistarea și îndepărtarea polipilor ajută la prevenirea cancerului de colon.
Dacă se dezvoltă cancer de colon, multe tratamente pot ajuta la controlul acestuia. Tratamentele includ intervenții chirurgicale, radioterapie și medicamente, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.
Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal. Acest termen combină cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.
Medicul Adina Alberts a transmis pe rețelele de socializare o știre publicată de Eteledoc, care cuprinde informații cu privire la anumite băuturi care „dublează” riscul de cancer colorectal.
“BĂUTURILE POPULARE “DUBLEAZĂ” RISCUL DE CANCER COLORECTAL
Incidența cancerului colorectal cu debut precoce ( vârsta <50 de ani la diagnosticare) a fost în creștere în multe țări cu venituri mari în ultimele două decenii. Boala devastatoare începe în intestinul gros și se dezvoltă în principal din excrescențe precanceroase, care se numesc polipi.
În cazul în care cancerul intestinal este depistat suficient de devreme, acesta poate fi vindecat, dar un stil de viață sănătos poate face diferența în prevenirea acestuia.
Un număr tot mai mare de studii a crescut gradul de conştientizare a asocierii între consumul de băuturi zaharoase, obezitate şi riscul de cancer colorectal.
Băuturile dulci sunt peste tot. Și, deși studiile au arătat mereu legătura dintre astfel de băuturi și obezitate, acestea pot provoca și cancer.
Băuturile îndulcite, băuturile carbogazoase, băuturile cu aromă de fructe și băuturile pentru sport și energizante reprezintă, toate, o amenințare, consumul acestora contribuind la apariția cazurilor de diabet tip 2 și obezitate, dar și la creșterea numărului de persoane tinere, sub 55 de ani, cu cancer colorectal” , este postarea distribuită de medicul Adina Alberts.