Medicina viitorului sună bine și promițător. Cercetătorii israelieni au făcut anunțul mult așteptat. Pentru prima oară în lume a fost imprimată 3D o inimă folosind țesut uman.
Inima este miniaturală, dar vestea pentru umanitate este uriașă și creează precedentul unei inimi umane imprimate 3D.
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au prezentat prototipul unei inimi miniaturale, despre care oamenii de ştiinţă israelieni afirmă că reprezintă primul cord creat cu o imprimantă 3D folosind ţesut uman, potrivit AFP.
„Este pentru prima dată, oriunde în lume, când cineva a reuşit să conceapă şi să printeze în integralitate o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camera“, a explicat profesorul Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate într-o conferinţă de presă, scrie agerpres.ro.
Până acum, potrivit universităţii israeliene, oamenii de ştiinţă au reuşit să printeze cu succes doar ţesuturi simple, lipsite de vase sangvine. Profesorul Dvir a subliniat importanţa unei inimi obţinute cu celule şi material biologic al pacientului, o tehnică utilizată pentru a elimina riscul de respingere a grefei.
Inima prezentată de cercetătorii israelieni, pe care jurnaliştii au putut să o vadă în timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure sau a unei cireşe. „Inimile umane, mai mari, necesită aceeaşi tehnologie“, a explicat profesorul Tal Dvir.
Următoarea etapă pentru cercetători va consta în „cultivarea“ unor inimi printate în laborator şi „educarea lor” pentru ca ele să se comporte ca o inimă naturală. Starea actuală a acestei inimi primitive poate fi comparată cu aceea a inimii unui embrion. „Celulele trebuie să îşi formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună“, a explicat coordonatorul cercetării.
După ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de ştiinţă intenţionează să transplanteze inimile astfel obţinute în animale de talie mică, precum iepuri şi şobolani, pentru a testa funcţionarea acestora. „Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obişnuit“, a mai spus profesorul Tal Dvir. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în 2018 că boala arterială coronariană – cardiopatie ischemică – şi accidentul vascular cerebral reprezintă cele mai mortale maladii din lume.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…