Din cuprinsul articolului
Medicina Romei Antice: Ce plante medicinale foloseau romanii și pentru ce afecțiuni. Cum preveneau bolile și ce rețete datează încă de atunci:
Medicina în Roma Antică era o combinație de tehnici, metode și ingrediente variate. A fost influențată foarte mult de medicina Greciei Antice, iar faimoși medici greci au venit să lucreze în Roma (Dioscoride și Galen).
Aceștia cunoșteau sute de plante medicinale, dar practicau și chirurgia.
Medicii romani utilizau o gamă largă de plante medicinale. În plus, recomandau și anumite alimente cu efecte terapeutice. Printre cele mai folosite leacuri din Roma Antică se numărau:
Una dintre principalele plante folosite de romani era cicoarea, folosită și în zilele noastrem, în special ca înlocuitor pentru cafea.
Este o sursă importantă de minerale precum calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, acid folic, fier și de vitaminele A, B6, C, E și K.
Utilizată ca remediu de sute de ani, în ameliorarea sau în vindecarea multor boli, cicoarea are beneficii incredibile. Romanii, de exemplu, foloseau cicoarea pentru a-și curăța sângele.
Unele studii moderne arată că rădăcina de cicoare facilitează procesul de digestie și menține sănătatea vezicii biliare și a ficatului.
Cicoarea are un conținut de 20% insulină, un polizaharid care nu crește foarte mult glicemia și astfel se recomandă diabeticilor și persoanelor care vor să piardă kilogramele în plus.
Mai mult, cicoarea menține și sănătatea inimii, este bogată în fibre, protejează organismul de acumularea de colesterol.
Iată care sunt principalele beneficii pentru organism:
Cicoarea are capacitatea de a reduce colesterolul rău și trigliceridele. Nivelul crescut de trigliceride și de colesterol este principalul factor care duce la accident vascular cerebral.
Deoarece are un conținut bogat de antioxidanți, cicoarea detoxifică ficatul și îl protejează de efectul toxinelor, potrivit remedii.kiloretete.ro.
Grație proprietăților antiinflamatorii, este un adjuvant și în caz de artrită și ameliorează inflamațiile.
Datorită proprietăților antibacteriene, cicoarea poate crește rezistența organismului.
Potrivit unor studii, cicoarea are un efect de reducere a apariției cancerului de colon: rădăcina stimulează tranzitul intestinal, elimină toxinele și normalizează flora din colon. De asemenea, neutralizează radicalii liberi.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…