Categories: Ştiri sănătate

Medicii vor proceduri mai clare pentru prescrierea tratamentelor fără interferon. „Tratamentul hepatitei C, chiar dacă este mai scump, este eficient”

Procedura actuală de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienții cu hepatita C implică o responsabilitate mai mare din partea medicilor prescriptori.
În acest context, Asociația Echitate în Sănătate și revista Politici de Sănătate au considerat oportună organizarea unor întâlniri între medicii prescriptori și autoritățile în domeniu pentru a lămuri eventualele neclarități ale procedurilor de prescriere a tratamentului fără interferon pentru pacienții cu hepatita C care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, în baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății. Scopul acestor acțiuni este de a asigura un acces facil al pacienților cu hepatită C la terapii inovatoare.

Proiectul „Politici sustenabile în managementul hepatitei C. Diagnostic și tratament: provocări și soluții” s-a desfășurat în perioada 28 iunie – 24 iulie, când au avut loc întâlniri între medicii prescriptori și autorități locale și centrale în toate cele 11 centre din țară: București, Iași, Craiova, Timișoara, Tîrgu Mureș, Cluj, Constanța, Oradea, Galați, Sibiu, Brașov.
În cadrul acestor întâlniri, președinții caselor județene de asigurări de sănătate, împreună cu medicii-șefi, au trecut în revistă procedurile de acordare a terapiilor fără interferon, cu respectarea criteriilor de eligibilitate și a protocoalelor terapeutice.

Medicii gastroenterologi și infecționiști au apreciat protocolul ca fiind bine elaborat, dar au semnalat că sunt situații în care, pentru unele cazuri medicale, este nevoie de unele modificări astfel încât acesta să respecte condițiile de practică medicală curentă și să nu implice proceduri și investigații laborioase și/sau costisitoare, în așa fel încât să existe siguranța că acordarea tratamentului nu poate fi contestată la un eventual control. Temerea medicilor este că, în astfel de situații, ar putea fi nevoiți să suporte costurile terapiei prescrise.

Prima dezbatere a fost organizată la București, unde, alături de medicii prescriptori, au fost prezenți și președintele CNAS, conf. univ. dr. Marian Burcea, prof. univ. dr. Oliviu Pascu, șeful Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

În urma discuțiilor, președintele CNAS a declarat că va susține desfășurarea proiectului demarat de Asociația Echitate în Sănătate în toate celelalte centre din țară.

„Tratamentul destinat hepatitei C, chiar dacă este mai scump, este un  tratament eficient. În momentul de față, nimic nu este mai valoros decât viața. Acest peste 99 la sută cred că este cel mai bun randament existent pe piață. Odată introduși în tratament, există și un call center de unde pacienții sunt sunați în fiecare zi pentru a li se reaminti să-și ia tratamentul”, a declaratlector univ. dr. Vasile Spinean, președintele CJAS Sibiu.

Medicii au venit și cu o serie de propuneri de modificare a protocolului de prescriere a tratamentului fără interferon:

  • să fie stipulat în protocol dacă cei cu stadii intermediare de fibroză, F2-F3, intră sau nu în terapie;
  • eliminarea endoscopiei pentru stadiile de fibrozămai mici de 4;
  • eliminarea din protocol a obligativității de a trata infecția ocultă B, concomitent cu infecția virală C;
  • includerea și a altor investigații de stabilire a fibrozei în cazul în care rezultatul nu este clar.

Conform declarațiilor președintelui CNAS, până în luna septembrie se intenționează să fie analizate observațiile medicilor prescriptori de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății și se are în vedere operarea unor clarificări și chiar simplificări în protocoalele de prescriere a tratamentelor inovatoare pentru hepatita C, dar respectând cu strictețe criteriile de eligibilitate în vigoare

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: