Medicii umani depășesc inteligența artificială. Concluziile unui studiu recent

Medicii umani depășesc inteligența artificială. Radiologii umani și-au învins omologii inteligenței artificiale într-un nou studiu. Inteligenta artificiala avanseaza multe aspecte ale domeniului medical, mai ales cand vine vorba de radiologie.

Dar un nou studiu sugerează că radiologii umani au încă un avantaj în tehnologia emergentă.

Cercetătorii danezi, care și-au publicat concluziile în jurnalul Radiology, au comparat rapoartele radiologice ale a peste 2.000 de radiografii toracice care au fost interpretate atât de instrumentele AI, cât și de 72 de radiologi practicieni, atunci când au fost rugați să identifice trei boli pulmonare comune.

Furnizorii au fost însărcinați să identifice boala spațiului aerian, care este un tipar cauzat de pneumonie sau lichid pe plămâni; pneumotorax, cunoscut și ca plămân colaps; și revărsat pleural, care este o acumulare de lichid în jurul plămânilor.

Medicii umani depășesc inteligența artificială. Concluziile unui studiu recent

  • Deși instrumentele AI au avut rezultate bune în ceea ce privește detectarea anomaliilor, au înregistrat, de asemenea, mai multe fals-pozitive decât grupul de radiologi.

Fals pozitive apar atunci când un cititor semnalează o imagine ca având o anomalie atunci când anormalitatea nu este de fapt prezentă. Falsele pozitive pot crește cazurile de examene de urmărire inutile și costurile aferente acestora.

În schimb, valoarea predictivă pozitivă este un termen folosit pentru a descrie probabilitatea ca o constatare considerată anormală să fie, de fapt, anormală.

  • În cadrul studiului, radiologii au obținut o valoare predictivă pozitivă de 96%, în timp ce scorurile sistemelor AI au variat între 56% și 86%.

Deși capacitatea AI de a detecta boli este promițătoare pentru viitorul radiologiei, rata fals pozitive rămâne un motiv de îngrijorare, a declarat într-un comunicat cercetătorul principal Louis L. Plesner, MD, radiolog rezident la Spitalul Herlev și Gentofte din Copenhaga.

„AI s-a comportat cel mai rău la identificarea bolilor din spațiul aerian, cu valori predictive pozitive variind între 40% și 50%”, a spus dr. Plesner.

„În acest eșantion de pacient dificil și în vârstă, AI a prezis boala spațiului aerian în care niciuna nu a fost prezentă de cinci până la șase din 10 ori. Nu poți avea un sistem AI să funcționeze singur în acest ritm.”

Prin urmare, inteligența artificială nu este o cauză pierdută în domeniul radiologiei. Dr. Plesner a remarcat că tehnologia poate identifica cu ușurință radiografiile toracice normale, ceea ce ar economisi timp radiologilor atunci când se confruntă cu o încărcătură împovărătoare de studii de interpretat.

În plus, interpretările AI pot spori încrederea pe care o au radiologii în propriile citiri.

Recent Posts

Sfaturi utile pentru sănătatea creierului

Sfaturi utile pentru sănătatea creierului. Tinctura de carpen curăță vasele de sânge ale creierului, iar…

41 de secunde ago

Supa cremă de toamnă după care au înnebunit gospodinele. Nu există una mai delicioasă și sănătoasă decât aceasta!

Supa cremă de toamnă după care au înnebunit gospodinele. Nu există ciorbă de toamnă mai delicioasă…

31 de minute ago

AVERTIZARE! Un asteroid de mărimea unui autobuz se apropie de Pământ. Ce șanse are să ne lovească

AVERTIZARE! Un asteroid de mărimea unui autobuz se apropie de Pământ. Ce șanse are să…

o oră ago

Merită un loc în farfurie: Acestea sunt beneficiile pentru sănătate ale cartofului dulci

Cartoful dulce, pe lângă gustul său unic, are și multe beneficii pentru sănătate, deoarece este…

2 ore ago

Consumul de mere și rodii poate agrava starea bolnavilor de artrită, avertizează specialiștii în medicină: Sunt ”declanșatoare de DURERE”

Consumul zilnic de mere și rodii poate agrava starea bolnavilor de artrită, avertizează specialiștii în…

2 ore ago

Hollywood-ul va intra în război cu Prințul Harry și Meghan Markle

Hollywood-ul va intra în război cu Prințul Harry și Meghan Markle! Fiul cel mic al…

3 ore ago

Citeste si: