Din cuprinsul articolului
Majoritatea sucurilor sunt un cocktail carbogazos de aditivi și substanțe chimice amestecate împreună pentru a-ți păcăli papilele gustative să creadă că este un răsfăț dulce și sigur. Deși poate avea un gust delicios, sucul vă poate dăuna organismului în multe moduri diferite.
Știați că o sticlă tipică de 20 de uncii de sifon conține aproximativ 17 lingurițe de zahăr din sirop de porumb bogat în fructoză? Asta e mult zahăr!
Siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS) a primit multă atenție nedorită în ultimii ani. Este un îndulcitor făcut din porumb și poate fi găsit în multe alimente și băuturi pe rafturile magazinelor alimentare, de la bomboane și suc până la pâine și ketchup.
HFCS este mult mai dulce decât zahărul din trestie și mult mai ieftin de produs, motiv pentru care este turnat în alimente procesate în supermarket.
HFCS este foarte procesat și a fost legat de tot felul de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, carii și o serie de alte probleme de sănătate și boli.
Un alt dezavantaj al utilizării excesive a HFCS este că impactul asupra mediului este uriaș.
Dacă acest lucru nu este suficient pentru a vă îndepărta de următoarea cutie de suc, porumbul folosit pentru a face HFCS conține cel mai probabil organisme modificate genetic (OMG).
În prezent, până la 92% din porumbul din SUA este modificat genetic. Și HFCS nu este singurul ingredient discutabil dintr-o cutie de suc. Dacă optați pentru suc fără zahăr, aveți grijă de îndulcitorii artificiali.
Potrivit unui studiu de la Universitatea din Iowa, „Consumul a două sau mai multe băuturi dietetice pe zi poate crește riscul de boli de inimă, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral, la femeile aflate în postmenopauză altfel sănătoase”.
Formula reînnoită a băuturilor dietetice înlocuiește îndulcitorul artificial toxic aspartamul cu un amestec de sucraloză (cel mai cunoscut sub numele de marcă Splenda) și acesulfam de potasiu.
Sucraloza este de 600 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit, iar acesulfamul de potasiu este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Sucraloza poate fi responsabilă pentru mai multe probleme de sănătate, inclusiv contribuția la creșterea în greutate și la obezitate.
Multe sucuri dietetice continuă să conțină aspartam. Aspartamul este unul dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali utilizați astăzi.
Aspartamul și zahărul au același număr de calorii, dar aspartamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, așa că este nevoie de mai puțin pentru a îndulci un produs alimentar. Unele sucuri (în principal cola) conțin acid fosforic, care se adaugă băuturilor răcoritoare pentru a oferi un gust mai ascuțit și acidulat și pentru a ajuta la încetinirea creșterii mucegaiurilor și a bacteriilor.
Acidul fosforic din cola elimină calciul din oase. Cola dietetică și cea normală conțin ambele niveluri ridicate de acid fosforic.
Un alt ingredient adăugat frecvent la suc este cofeina.
Cofeina în cantități mari poate provoca pierderi osoase. Interferează cu absorbția calciului și provoacă o ușoară creștere a cantității de calciu din urină.
Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni mai sănătoase, evitați sucurile și optați pentru apă sau alte băuturi care nu conțin ingrediente dăunătoare care ar putea contribui la pierderea osoasă și la o serie de alte afecțiuni de sănătate.
Dacă doriți să pierdeți în greutate, renunțați la sucul dietetic și începeți să adăugați mai multe alimente adevărate în meniu.
Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…
Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…
Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…
Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…
Anunț de ultimă oră pentru seniorii cu pensie mică și grupe de muncă.După ce mai…
Rezultatele oferite de exit-poll-uri care arată succesul fabulos pe care Călin Georgescu, candidat prezidențiale 2024, …