Din cuprinsul articolului
Din cauza tendinței de a ignora unele probleme de sănătate și de a merge la medic mai rar decât o fac femeile, bărbații se pot confrunta cu boli grave.
Dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie-Cabinet Planificare familială-Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a explicat la ce risc se expun reprezentanții sexului masculin.
Afecțiunile cardiovasculare sunt mai frecvente în rândul bărbaților
Bărbații sunt mai predispuși la anumiți factori de risc pentru bolile cardiovasculare: hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, consumul de alcool și fumatul.
Bolile hepatice
Bolile hepatice, mai frecvente la bărbați, care sunt mai predispuși să dezvolte boli ale ficatului cauzate de consumul excesiv de alcool și de infectarea cu virusul hepatitei C“.
Medicii subliniază că bolile hepatice pe care le pot face bărbații sunt hepatita A (o infecție virală a ficatului care poate fi prevenită prin vaccinare) și hepatita B (cauzată de infecția cu virusul hepatitei B). Hepatita C (care se transmite prin sânge și poate provoca ciroză dacă este lăsată netratată) apare la rândul său și este prevenibilă prin vaccinare și tratabilă cu medicamente.
Principalele afecțiuni care vizează prostata
Dr. Cristina Cornoiu a mai indicat și principalele afecțiuni care vizează prostata. E vorba de prostatita, inflamație a prostatei care poate cauza durere în zona hipogastrică, dificultate la urinare și disconfort în timpul actului sexual. Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) – reprezintă o creștere în dimensiune a prostatei, care poate cauza probleme la urinare: dificultatea de a începe sau de a opri urinarea și nevoia frecventă de a urina, potrivit Capital.
Cancerul de prostată
Este o formă de cancer care se dezvoltă la nivelul prostatei și care poate provoca simptome precum dificultate la urinare, durere în timpul actului sexual și durere în zona hipogastrică sau la nivel lombar.
Trebuie însă știut faptul că sunt anumite forme de cancer care sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Potrivit medicului, acestea includ: cancerul de prostată; cancerul pulmonar – este forma de cancer care ocupă primul loc ca incidență în rândul bărbaților, fumatul fiind principalul factor de risc pentru acest tip de neoplasm; cancerul colorectal – este o afecțiune care se dezvoltă atunci când celulele canceroase se formează în mucoasa colonului sau a rectului.
Semnele și simptomele cancerului colorectal
Pot include scaune mai dese sau mai rare decât de obicei, scaune care conțin sânge sau mucus, dureri abdominale puternice, oboseală pronunțată și pierderea inexplicabilă în greutate;
• cancerul hepatic – poate fi cauzat de infecția cu virusul hepatitei B sau C sau de consumul excesiv de alcool.