Din cuprinsul articolului
Alimentele congelate sunt sănătoase dar, totodată, exceptând alimentele vegetale, este esențial pentru sănătate ce alegem din marea ofertă de alimente congelate. Condiția este să fi fost supuse corect congelării rapide și să fi alimente de calitate și proaspete de la început şi cu cât mai puțini aditivi.
Dintre toate metodele de conservare, congelarea este cea mai preferabilă. Vorbim de un proces termic de conservare a alimentelor prin care apa și alte lichide din conținutul lor se cristalizează.
Simona Carniciu, medic specialist în Nutriție și Boli Metabolice, a explicat, la Antena 3 CNN, care este perioada sigură pentru păstrarea alimentelor în congelator.
„Gheața păstrează foarte bine alimentele, însă, chiar dacă sunt foarte bine congelate, acestea nu pot fi ținute mai mult de o perioadă de șase luni.
În plus, dacă vorbim despre pește, acesta ar trebui să fie ținut la congelator o perioadă și mai scurtă de timp, precum trei luni.
Este important, de asemenea, să avem grijă cum congelăm alimentele.
Dacă le-am cumpărat congelate și le-am adus în siguranță acasă, le putem păstra fără probleme, însă, dacă le congelăm noi, este important să facem în așa fel încât să le punem în frigider cât mai repede, astfel încât să le păstrăm proprietățile nutriționale”, a spus medicul.
Specialistul a vorbit, de asemenea, și despre riscurile la care ne expunem atunci când consumăm alimentele care au fost congelate prea mult timp.
„Alimentele congelate nu sunt contaminate bacteriologic, însă, cu trecerea timpului, își perd din calități.
Recongelarea alimentelor este dăunătoare, mai ales dacă ne referim la legume și la pește.
Un pește recongelat nu trebuie să mai fie consumat, indiferent dacă a fost sau nu înghețat pe o perioadă mai mică de trei luni”, a spus specialistul.
Medicul Simona Carniciu a oferit câteva sfaturi despre felul în care putem să decongelăm corect alimentele și a dezvăluit faptul că mâncarea gătită poate fi păstrată, în condiții bune, în congelator.
„Nu există studii care să demonstreze care este ce mai sănătoasă metodă de decongelare, însă consider că nicio metodă nu este greșită, dacă preparăm cât mai repede produsul pe care l-am dezghețat.
Totuși, este indicat să evităm să punem apă caldă peste produsul înghețat, pentru că ar putea afecta structura fibroasă a alimentelor.
De asemenea, mâncarea gătită poate fi congelată, fiind o metodă care contribuie la reducerea risipei alimentare”, a încheiat medicul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…