Sari la conținut

Medicii trag semnalul de alarmă! Atenție la aceste suplimente: supradozajul este posibil și extrem de periculos

suplimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se iau suplimentele

Atunci când vine vorba de suplimente, uneori avem tendința de a crede că consumul lor este total inofensiv. Totuși, deși acestea sunt produse care sunt sigure în principiu atâta timp cât sunt respectate unele instrucțiuni de bază, utilizarea iresponsabilă poate deveni periculoasă.

Simptome persistente și severe

De exemplu, mulți oameni nu știu că este posibil supradoza cu suplimente de vitamina D, iar acest lucru poate fi dăunător, așa cum demonstrează un raportpublicat în presa de BMJ Case Reports.

Mai exact, raportul se referă la un bărbat de vârstă mijlocie trimis la spital de medicul de familie, după ce s-a plâns de vărsături recurente, greață, dureri abdominale, crampe la picioare, tinitus, gură uscată, sete crescută, diaree și pierderea involuntară a 12,7 kg din greutate.

Pacientul se confrunta cu simptome de trei luni, începând cu doar o lună după ce a început un regim intensiv de suplimentare cu vitamine la sfatul unui terapeut nutrițional.

Anterior, el a suferit de o serie de probleme de sănătate, inclusiv tuberculoză, o tumoare la urechea internă (care a dus la surditate la acea ureche), o acumulare de lichid în creier (hidrocefalie), meningită bacteriană și sinuzită bacteriană.

Nivelurile adecvate de vitamina D de până la șapte ori

Astfel, el luase doze de până la 50.000 mg de vitamina D (doza zilnică recomandată este de 600 mg) și alte vitamine, minerale, nutrienți și probiotice, în mai multe cazuri depășind notabil cantitățile recomandate.

Un alt punct interesant este că atunci când a început să dezvolte tabloul simptomelor, a încetat să ia suplimentele; cu toate acestea, progresia bolii a continuat.

Un test de sânge a arătat că avea un nivel foarte ridicat de calciu și un nivel ușor crescut de magneziu și că concentrația de vitamina D era de șapte ori mai mare decât cea necesară pentru funcțiile normale ale corpului. Testele care au fost efectuate au mai arătat că acesta suferea de leziuni renale acute.

Pacientul a trebuit internat timp de opt zile, timp în care i s-au administrat fluide intravenoase pentru a-și „spăla” sistemul, în timp ce în sânge i-au fost administrați bifosfonați (medicamente utilizate în mod normal pentru întărirea oaselor și reducerea nivelului excesiv de calciu).

O tendință ascendentă

La două luni după externare, nivelurile de calciu ale acestei persoane au revenit la normal, dar nivelurile de vitamina D erau încă anormal de ridicate.

Autorii raportului explică că, la nivel global, se observă o tendință ascendentă a incidenței hipervitaminozei D, o afecțiune clinică caracterizată prin niveluri ridicate de vitamina D3 în serul sanguin. Cei mai frecvent afectați sunt femeile, copiii și pacienții operați.

În aceste cazuri, vitamina D favorizează o acumulare excesivă de calciu în sânge, ceea ce determină o gamă largă de simptome (amețeli, confuzie, apatie, psihoză, depresie, stupoare, comă, anorexie, dureri abdominale, vărsături, constipație, ulcere ulcere peptice) , pancreatită, hipertensiune arterială, ritm cardiac anormal, boală inflamatorie a ochilor, artralgie, pierderea auzului și afectarea rinichilor).

Autorii lucrării concluzionează că acest caz servește ca un exemplu al riscurilor potențiale ale suplimentelor care sunt în general considerate sigure atunci când sunt depășite dozele adecvate sau atunci când sunt luate în combinații neindicate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel