Din cuprinsul articolului
Medicii şi autorităţile subliniază în continuare că vaccinarea anti-COVID reduce riscul de spitalizare, însă ritmul campaniei naţionale de imunizare rămâne destul de scăzut.
După două zile cu peste 8.000 de persoane nou-vaccinate, ieri au fost doar 7.500. Aproximativ 18.600 de oameni au făcut, în 24 de ore, booster-ul, considerat extrem de important în perspectiva valului 5 al epidemiei, generat în principal de varianta Omicron.
Mai mulţi medici au subliniat că, deşi vaccinurile disponibile la acest moment sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte evitarea infectării, ele reduc semnificativ riscul ca boala să evolueze spre o formă gravă.
”În primul rând, nu trebuie să uităm că în momentul de faţă, la noi în ţară circulă și varianta Delta și varianta Omicron, nu circulă exclusiv varianta Omicron. Sunt încă foarte multe cazuri infectate cu varianta Delta. Vaccinurile, toate pe care le avem la dispoziție acum, sunt înalt eficiente împotriva variantei Delta. Pentru varianta Omicron, eficacitatea vaccinurilor scade împotriva infecției simptomatice. Deci, ne putem infecta, însă dacă suntem vaccinați, o să facem o infecție ușoară, care seamănă foarte mult cu o rinofaringită, cu o viroză respiratorie, cu o răceală cum se spune popular, în timp ce dacă suntem nevaccinați, putem în continuare să facem forme severe de evoluție ale bolii. Şi cu
varianta Omicron. Protecţia formelor severe de boală se menține foarte bine la pacienții care primesc doza booster și se menține foarte bine la cei care au trecut prin infecție și se vaccinează. Aceste două categorii de persoane sunt foarte, foarte bine protejate.” a spus Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, şefa Catedrei de Virusologie, doctorul Simona Ruţă.
Spre sfârşitul acestei luni ar putea începe și la noi în țară vaccinarea anti-COVID a copiilor care au între 5 și 11 ani. Autoritățile estimează că recepționarea dozelor necesare, cu o cantitate de ser la o treime față de cele utilizate la copiii mai mari și la adulți, va avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie. Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, schema de vaccinare va fi tot în două doze intramuscular, la un interval de 21 de zile. Administrarea se va putea face atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…