Din cuprinsul articolului
Medicii sunt uimiți: O femeie, în vârstă de 44 de ani, și-a rezolvat deficiența gravă de fier după ce a renunțat TOTAL la un fruct. Mai mult, deficiența de fier a femeii a fost tratata fără a fi nevoie de suplimente.
Majoritatea cazurilor de deficit de fier sunt cauzate de un aport inadecvat de fier, dar sângerarea internă, endometrioza și genetica pot juca, de asemenea, un rol. Ca o regulă generală, fructele și nucile care furnizează non-heme (compuși de fier formați în partea neproteică a hemoglobinei) ar trebui să fie accentuate în dietă.
Cu toate acestea, anumite alimente pe bază de plante au fost legate de dezvoltarea deficienței severe de fier. O femeie a reușit să-și reducă deficiența tăind stafidele.
O femeie și-a redus deficiența de fier. A renunțat COMPLET la un singur aliment
În 2013, Jurnalul American de Medicină a raportat cazul unei femei în vârstă de 44 de ani a cărei sănătate s-a deteriorat în ciuda încercărilor multiple de a-și corecta deficitul de fier cu suplimente.
Autorii au spus că pacienta a fost trimisă la ambulatoriul lor din cauza simptomelor de deficit de fier. Cu un an înainte de vizita sa, ea a fost tratată cu fier oral (100 ml/zi) din cauza anemiei severă cu deficit de fier, cu un nivel al hemoglobinei de 7,0 g/dL.
Cu toate acestea, simptomele nu s-au rezolvat și au dus la o vizită ulterioară cu semne mai pronunțate de anemie.
Potrivit express.co.uk, medicii ei au scris: „La sesizare, ea a raportat oboseală, dureri de cap, arsură la limbă și intoleranță la efort. Femeia părea să fie în stare de nutriție normală. Pielea ei era palidă, iar inspecția cavității bucale a evidențiat glosită atrofică. Pulsul și tensiunea arterială au fost normale.
Când a fost întrebată despre tiparul ei de alimentație, pacienta noastră a povestit un aport zilnic de 100 până la 150 de grame de stafide albastre timp de mai bine de doi ani.
Avea poftă de stafide dulci pentru că făcea antrenament regulat de anduranță. După încetarea consumului de stafide timp de o săptămână, un test oral de absorbție a fierului folosind 225 mg de fier nu a evidențiat nicio anomalie.”
La trei săptămâni după întreruperea consumului de stafide, starea pacientului s-a rezolvat complet fără a fi nevoie de suplimentare cu fier.
Taninul se leagă de anumite minerale precum fierul și interferează cu absorbția acestora
Raportul a subliniat că produsele din struguri, cum ar fi stafidele, conțin concentrații mari de compuși fenolici naturali specifici.
Un astfel de compus, taninul, este cunoscut că se leagă de anumite minerale precum fierul și interferează cu absorbția acestora. Alte alimente care conțin tanin includ:
- Semințe de leguminoase
- Cidru
- Cacao
- Mazăre
- Cafea
- Ceai
- Nuci.
Cercetările timpurii publicate în Societatea Biologică Beta Beta Beta în 2004 au sugerat că atunci când taninul alimentar este crescut, excesul de fier nu ar trebui teoretic să fie absorbit. În schimb, fierul se leagă de taninuri și este excretat de organism.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul caz clinic care indică faptul că stafidele albastre scad absorbția fierului din alimente.
Deși observația noastră cuprinde o cauză rară a anemiei prin deficit de fier, polifenolii naturali bioactivi pot oferi un tratament dietetic adjuvant la pacienții cu hemocromatoză ereditară, care suferă de supraîncărcare cu fier din cauza unei rate accelerate de absorbție intestinală a fierului”, au concluzionat autorii raportului de caz.