Este criză de sânge în spitalele din țară și mulți medici fac apel la populație să doneze. Este nevoie, mai mult ca niciodată, ca oamenii să-și reamintească gestul nobil al donării, care dăruiește, de fapt, viață.
Medicii spun că în această vară numărul donatorilor s-a înjumătățit, comparativ cu vara trecută. Principalul motiv este pandemia de coronavirus, care a descurajat oamenii să mai meargă la centre, de teama de a nu se infecta.
Ce trebuie să știi, înainte de a merge la un centru de transfuzii, pentru a dona sânge.
Un donator de sânge poate salva 2 vieți. Pentru a fi donator, o persoană trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat – 60-100 de bătăi pe minut, o tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înainte de donare și să nu fie sub tratament pentru: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. În cazul femeilor, este nevoie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.
De asemenea, donatorii nu trebuie să sufere sau să fi suferit de afecțiuni precum hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, miopie forte sau cancer.
O donare înseamnă o unitate de 450 de ml de sânge total – cantitate ce se reface, ca volum, în 60 de minute, iar celular – în 2-3 săptămâni. 1 oră durează parcurgerea tuturor procedurilor de donare.
Înainte de donare, sfatul medicilor este să se consume un mic dejun puțin consistent, cu legume și fructe și să se evite fumatul. De asemenea, odihna în noaptea de dinainte de donare este foarte importantă. În următoarele 12 ore după donare, este de evitat efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor și consumul de alcool. În schimb, este recomandat consumul sporit de lichide și un regim alimentar bogat în proteine animale (ouă, carne etc.).
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…