Sari la conținut

Medicii sunt alertă. Apar tot mai multe cazuri de moarte subită, iar cauza principală e aceasta

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Apar tot mai multe cazuri de moarte subită, în special în rândul tinerilor, Specialiștii au aflat însă care este cauza principală și cum poate fi prevenit un astfel de eveniment. 

Cel mai adesea vorbim de afecțiuni cardiace care fac victime cu precădere în rândul sportivilor. Specialiștii atrag atenția că o serie de teste și investigații preventive pot face diferența dintre viață și moarte.

Mergi la medic înainte să te apuci de sport!

Sălile de fitness sunt pline de tineri încă de la primele ore ale dimineții. Puțini sunt însă cei care înainte de a se supune efortului fizic au grijă să meargă la medic pentru investigații preventive.

Contrat așteptărilor afecțiunile cardiace apar mai nou chiar și înainte de 40 de ani, avertizează doctorii. Este așadar vital ca înainte de a ne apuca de sport să trecem pe la medic.

Cazurile de moarte cardiacă subită în rândul tinerilor stârnesc îngrijorarea medicilor. Vestea bună este că pot fi evitate.

„Se ajunge la teste specifice pentru a vedea într-adevăr dacă există un risc pentru atleți și pentru a preveni în definitv moartea subită cardiacă”, a declarat medicul cardiolog Ștefan Busnatu, potrivit antena3. 

În urmă cu doar câteva zile, un bărbat de 35 de ani a murit subit după ce s-a antrenat la o sală de fitness de lângă București. Acestuia i s-a făcut rău la volan în timp ce mergea spre casă.

Ce analize să faci înainte să te apuci de sport

Iată cele 5 analize și testări medicale pe care ar trebui să ai în vedere înainte să te apuci de sport:

Analize de sânge

Indiferent că este activă sau nu, orice persoană ar trebui să-și facă anual analizele uzuale de sânge, care ajută la depistarea din timp a anumitor afecțiuni. Cei care practică sport în mod constant este bine să fie atenți mai ales la nivelurile de calciu, vitamina D, fier, magneziu, creatinină, uree, colesterol HDL/ LDL. De asemenea, este bine să îşi facă o hemoleucogramă completă, transaminazele, acidul uric, glicemia.

Control medical general

Un medic specializat în medicină sportivă este cel mai în măsură să examineze o persoană care vrea să înceapă o activitate fizică regulată, deoarece cunoaște bine condițiile solicitate de practicarea sportului și impactul acestuia asupra anumitor afecțiuni.

Un control medico-sportiv include un examen fizic general la nivel cardio-vascular, respirator și locomotor, care presupune măsurarea tensiunii și a pulsului, evaluarea tonusului muscular și a reflexelor, analizarea frecvenței și amplitudinii respiratorii etc. De asemenea, medicul îți va interpreta analizele de sânge (făcute în ultimele 6 luni) pentru a depista eventualele carențe care pot afecta negativ sănătatea sau practicarea sportului în sine.

EKG de repaus

Electrocardiograma (EKG) de repaus este o investigaţie non-invazivă și nedureroasă ce oferă informații despre ritmicitatea și frecvența bătăilor inimii. Pe mâini, picioare și piept ți vor aplica mai mulți electrozi conectați la un aparat, care înregistrează și imprimă pe hârtie impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii. Pe baza acestora, medicul îți va spune dacă suferi de afecțiuni cardiace care ți-ar pune în pericol sănătatea în timpul anumitor activități fizice.

Teste de efort cu spirometrie

Spirometria măsoară capacitatea respiratorie și arată cât de bine îți funcționează plămânii. Mai exact, cât de rapid și eficient se pot umple și goli de aer.

Testul de efort cu spirometrie este o investigaţie neinvazivă prin care se poate afla cât de sănătoase sunt inima şi plămânii în timpul efortului fizic.

Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardiovascular: „În momentul în care alergăm, muşchiul nostru are nevoie mai mult sânge ca să fie oxigenat. Având nevoie de mai mult sânge, inima pompează mai mult sânge. sângele care se întoarce de la ventricolul stâng spre ventricolul drept este mult mai mult şi atunci de la ventricolul drept spre plămân pleacă o cantitate mult mai mare de sânge. plămânul are o perioadă de latenţă în a se adapta la cerinţa mult mai mare”.

Testul se face pe o bandă de alergare şi durează aproximativ 15 minute. În acest timp, veţi fi monitorizat cu ajutorul unei electrocardiograme, dar şi pulmonar.

Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardiovascular: „Avem o mască care ne măsoară foarte exact ne cuantifică volumele şi presiunile a oxigenului expirat, consumul periferic de oxigen şi ne arată dacă plămânul face faţă efortului fizic pe care îl face ventricolul stâng sau nu”.

Testul este recomandat înainte de a începe orice efort fizic şi poate depista afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare în stadii incipiente.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel