Categories: Ştiri sănătate

Medicii stomatologi protestează în acest moment în fața Complexului Sportiv de Natație Otopeni. Reacția Ministerului Sănătății

Medicii stomatologi protestează faţă de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România, acuzând-o că a emis două decizii, care produc deja efecte, fiind publicate de luna trecută în Monitorul Oficial, decizii care restrâng drepturile dentiştilor, conform news.ro. Reprezentanţii acestei profesii cer, pe lângă revocarea celor două decizii, şi demisia Biroului Executiv Naţional al Colegiului, limitarea numărului de mandate în conducerea acestuia şi publicarea stenogramelor şedinţelor în care s-a discutat despre adoptarea respectivelor decizii.

Deciziile Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023, publicate în Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023, restrâng numărul şi tipul de intervenţii pe care medicii dentişti le pot face, în funcţie de specializarea lor.

Cele două decizii au provocat nemulţumirea practicienilor din acest domeniu, care cer revocarea acestora, demisia Biroului Executiv Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi, modificarea Regulamentului electoral „pentru a avea alegeri corecte, cu numărarea voturilor în prezenţa observatorilor acreditaţi, cu înregistrare audio-video”, limitarea la cel mult două a numărului de mandate în oricare funcţie de conducere din Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Stomatologii mai solicită Colegiului care îi reprezintă transparenţă decizională şi publicarea stenogramelor şedinţelor Consiliului Naţional şi Adunării Generale Naţionale.

„Cele două decizii reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară şi potrivit acestora peste 15.000 de medici stomatologi nu-şi mai pot exercita profesia la fel ca înainte, anumite manopere şi tratamente nu le mai pot efectua fiind nevoiţi să trimită pacienţii la alţi medici specialişti, deşi toate acestea au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiţii pentru pacienţi”, a explicat Patronatul Medicilor Stomatologi din România, care se opune aplicării celor două hotărâri.

Conform organizaţiei patronale, Colegiul „a comis o greşeală foarte gravă, jucându-se cu destinele a peste 15.000 de stomatologi din România şi trebuie să fie tras la răspundere” pentru emiterea celor două hotărâri care au caracter de act de reglementare pentru acest domeniu.

Patronatul stomatologilor se arată „indignat” de explicaţiile oferite public de către Colegiul Medicilor Stomatologi, explicaţii conform cărora „dintr-o regretabilă eroare de transcriere în textele transmise spre publicare ale Deciziei nr. 4/2CN/2023 privind aprobarea competenţelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală şi ale Deciziei nr. 5/2CN/2022 privind aprobarea competenţelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară nu se regăsesc o parte dintre competenţele votate şi aprobate în şedinţa Consiliului Naţional al CMSR din data de 19.05.2023”.

„Practic, fiecare zi care trece până la revocarea acestor decizii publicate este în defavoarea medicilor stomatologi şi a pacienţilor acestora. Patronatul Medicilor Stomatologi din România nu doar că îşi menţine solicitarea expresă de-a retrage de îndată cele două decizii şi dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România, ci intenţionează să meargă mai departe şi cu alte acţiuni şi demersuri legale pentru a recâştiga drepturile medicilor stomatologi, pierdute prin aceste acte legislative”, a transmis Patronatul.

Reprezentanţi ai Patronatului Medicilor Stomatologi din România (PMSR) vor avea, vineri, începând cu ora 14, o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila pentru a discuta problemele cu care se confruntă medicii stomatologi din România ca urmare a celor două decizii emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) şi publicate în Monitorul Oficial din 21 iunie. Discuţiile cu ministrul Sănătăţii au loc în urma unei solicitări adresate joi de PMSR. Conform PMSR, cele două decizii şi care deja produc efecte.

Reacția medicilor stomatologi

„Sunt medic stomatolog de 25 de ani. Toate competențele pe care le am, pe baza cărora am profesat cei 25 de ani au fost obținute în urma unor examene de licență, în baza unui examen de rezidențiat.

Noi am făcut practică pe pacienți, noi am dat examene practice pe pacienți, am făcut un an de stagiatură și timpul a demonstrat că un medic stomatolog cu experiență suficient de multă poate să-i acorde un tratament de specialitate, poate să-i facă un plan de tratament și să ducă la bun sfârșit prin realizarea tuturor manoperelor, a planului de tratament.

Dacă este să corelați normele Casei de Asigurări împreună cu ascensiunea corporațiilor care vor să schimbe managementul de sistem pe țară duce la distrugerea cabinetelor mici independente, distrugerea profesiei, tocmai în scopul nișării și a limitării fiecărui medic stomatolog să lucreze doar într-o mică porțiune tocmai pentru a se favoriza corporațiile. Deci este vorba despre banii sistemului public de sănătate și este vorba despre distrugerea profesiei”, a declarat un medic pentru RRA.

Nu poți să trimiți un pacient pentru o simplă carie să se ducă la trei specialiști.

„Nu poți să mai faci profilaxie, un banal detartraj, nu poți să mai faci tratamente complexe, considerând ei că ar trebui să te oprești la chestii simple. Nu poți să trimiți un pacient pentru o simplă carie să se ducă la trei specialiști.

La nivel de Satu Mare avem un specialist pedodont la 320.000 de oameni, care ar avea voie să trateze copii. Ce facem cu copiii ăia? Sunt foarte puțini specialiști, marea majoritate sunt grupați în centrele universitare, nu sunt grupați în orașele mici. Și atunci povestea asta nu se poate. Plus că nu poți să iei unui medic dreptul pentru care şase ani de zile a învățat.

Corporația va beneficia de bugetul public pentru medicină dentară în detrimentul cabinetelor mici, independente. Practic, duce la distrugerea noastră, pentru că noi nu putem face concurență în plus”, a declarat un alt medic pentru RRA.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: