Sari la conținut

Medicii spun că NU ar trebui să-ți atingi aceste 8 părți ale corpului. Iată de ce!

scobit in nas
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce nu trebuie sa te scobesti in nas

Părți din corp ce nu trebuie atinse. Atingerea de sine este mai importantă decât atingerea oricărei alte persoane. Pentru a-ți înțelege propriul corp este necesar și nu trebuie să te ferești de atingere.

Cu toate acestea, există anumite părți care nu ar trebui atinse.

Mâinile noastre sunt acoperite de germeni care sunt răspândiți în aceste părți sensibile ale corpului și, în unele cazuri, pot aduna, de asemenea, mai mulți germeni care sunt apoi transmiși altor persoane.

Aceste obiceiuri sunt dăunătoare atât sănătății tale, cât și a celor din jurul tău.

8 părți ale corpului pe care nu ar trebui să le atingi niciodată

1. Fața: Dacă nu vă spălați fața sau nu aplicați cremă hidratantă, n-at trebui să vă atingeți fața.În cazul în care ai coșuri, mâinile tale sunt de vină. Chiar înainte de a-ți spăla fața, ar trebui să o cureți mai întâi cu un săpun neutru. Majoritatea germenilor vin prin mâinile noastre și atingerea constantă a feței invită și alte bacterii și boli.

2. Ochii: Mâncărimea ochilor se poate datora frecării constante pe parcursul zilei. Dacă ai mâncărimi la ochi, optează pentru picături pentru ochi în loc să îți bagi degetele în ele. Ochii sunt cea mai delicată parte a corpului și trebuie tratați cu grijă. Nu numai că atingerea lor poate introduce germeni, dar și riscul de a introduce accidental microparticule de murdărie, care pot provoca iritații și chiar zgârieturi corneei. 

3. Urechi: Interiorul urechilor noastre este delicat și foarte predispus la deteriorare, motiv pentru care ar trebui să reziști nevoii de a te scobi adânc pentru a îndepărta ceara din urechi. Pielea care căptușește canalul urechii este foarte subțire și supusă micro lacrimilor. 

4. Nas: Interiorul nasului conține propriile bacterii sănătoase. Când bagi degetele în nas, introduci diferite bacterii, care sunt probabil nedorite și pot provoca infecții. În plus, mâinile tale vor elimina apoi bacteriile din nas și o vor răspândi, ceea ce este deosebit de problematic în timpul sezonului de răceală/gripă. Dacă într-adevăr trebuie să îți curețibine nasul, folosește o batistă igienizată pentru a face acest lucru. 

Știai că buricul e cea mai murdară parte din corp?

5. Gura: Gura unei persoane obișnuite găzduiește aproximativ 34 până la 72 de tulpini diferite de bacterii. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive – unele sunt chiar benefice pentru sănătatea ta orală – dar adăugarea de germeni suplimentari din mâinile tale (și clanța ușii, robinetul, balustrada și butoanele cuptorului cu microunde pe care le-ai atins pe parcurs) îți perturbă echilibrul gurii și este drăguț. mult un bilet dus pentru a te îmbolnăvi. Și dacă ești deja bolnav, atingerea gurii poate ajuta la transferul germenilor din gură către alte persoane cu care intri în contact.

6. Fund: Atingerea regiunii anale este o modalitate excelentă de a răspândi microbii, chiar și E.coli periculoase. Contactul cu regiunea anală a corpului poate facilita transferul unui organism rezidențial normal al tractului gastrointestinal prin mâinile care ating, direct sau indirect, gura sau ochii, unde devine un agent pentru o infecție

7. Buric: Buricul este cea mai murdară parte a corpului, conform Public Library of Science. Ombilicul găzduiește o populație mare de bacteri și e în mare parte inaccesibil, așa că rămâne murdar chiar și după duș. Forma buricului ușurează colectarea murdăriei, care poate provoca chiar și un miros puternic. Atingerea buricului cu degetele nespălate poate duce la infecții grave.

8. Pielea sub unghii: Sub unghiile de la mâini și de la picioare trăiește o cantitate incredibilă de murdărie și bacterii. Nici măcar spălarea mâinilor nu va eradica complet acești microbi, potrivit BBC, motiv pentru care medicii și asistentele poartă mănuși.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel