Din cuprinsul articolului
Timp de decenii, medicii le-au spus pacienților că un nivel ridicat de HDL, cunoscut și sub numele de „colesterol bun”, ar avea un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare.
Dar, un nou studiu sugerează că un nivel prea crescu de „colesterol bun” nu înseamnă un risc mai mic de atac de cord, ci se adaugă la valoarea totală a colesterolului, crescând, așadar, riscul bolilor cardiace, potrivit NBC News.
Lipoproteinele cu densitate scăzută, sau LDL, contribuie la acumulările de grăsime în artere, crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Mult timp s-a crezut că lipoproteinele cu densitate mare, sau HDL, sunt protectoare deoarece transportă colesterolul la ficat, unde este eliminat.
Nivelul crescut de colesterol ”bun”, e periculos
Ceea ce este mai clar acum este că un HDL ridicat nu face decât să se adauge la numărul colesterolului total.
„Pe scurt, este tot colesterol”, a explicat Nathalie Pamir, profesor de medicină cardiovasculară în cadrul Școlii de Medicină a Universității de Sănătate și Știință din Oregon. „Tot mai multe studii ies la iveală și arată că nivelurile HDL de peste 80 sunt dăunătoare în ceea ce privește rezultatele cardiovasculare.”
În momentul de față, un accent major ar trebui să fie pus pe cifra colesterolului total, a spus Pamir. Nivelurile de colesterol sunt măsurate în miligrame pe decilitru de sânge (mg/dL). Potrivit Asociației Americane a Inimii, nivelul optim al colesterolului total pentru un adult este de aproximativ 150 mg/dL, cu niveluri LDL la sau sub 100 mg/dL.
Pentru a analiza mai îndeaproape impactul HDL asupra riscului de boli coronariene, Pamir și colegii săi au apelat la datele din studiul Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS). Cercetătorii s-au concentrat asupra a 23.901 participanți de vârstă mijlocie, de culoare și albi, care au fost recrutați între 2003 și 2007 și care nu sufereau de boli de inimă la început.
Nivelurile ridicate de HDL nu oferă protecție
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 10,7 ani, s-au înregistrat 1.615 evenimente cardiovasculare, 41,1% la participanții de culoare și 45,5% la femei. Nivelul ridicat de LDL și nivelul unei alte grăsimi cunoscute sub numele de trigliceride au fost asociate cu un risc crescut de boli coronariene la participanții de culoare și la cei albi.
Nivelurile scăzute de HDL au fost asociate cu un risc crescut de boală coronariană la participanții albi, dar nu și la participanții de culoare.
Dr. Howard Weintraub, director clinic al Centrului pentru prevenirea bolilor cardiovasculare din cadrul Diviziei de cardiologie Leon H. Cheney de la NYU Langone Health, speră ca oamenii să înțeleagă mesajul că nivelurile ridicate de HDL nu oferă protecție.
„La propriu, zilnic vine cineva la cabinetul meu cu un HDL de 80 sau 90”, a declarat Weintraub, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Când le spun că asta nu înseamnă că sunt protejați, devin abătuți pentru că medicul lor le-a spus să nu-și facă griji cu privire la colesterolul rău, deoarece nivelul de colesterol bun este bun.”
Ideea că HDL era protector a fost atât de acceptată încât companiile farmaceutice au dezvoltat medicamente care au crescut „nivelul HDL cu 100%, iar oamenii au murit”, a spus Weintraub.