Din cuprinsul articolului
Paracetamolul este un analgezic comun folosit pentru a trata durerile și orice alte neplăceri. Poate fi folosit și pentru a reduce o temperatură ridicată.
Este disponibil în combinație cu alte analgezice și medicamente împotriva bolilor. Este, de asemenea, un ingredient într-o gamă largă de remedii pentru răceală și gripă.
Există multe mărci și forme de paracetamol disponibile.
Nu utilizați mai mult din acest medicament decât este recomandat. O supradoză de paracetamol poate provoca vătămări grave. Luarea mai multor doze de paracetamol poate provoca leziuni ficatului. Dacă beți mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua paracetamol și nu utilizați niciodată mai mult de 2 grame (2000 mg) pe zi.
Nu utilizați acest medicament fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă beți mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi sau dacă ați avut boală hepatică alcoolică (ciroză). Este posibil să nu puteți utiliza paracetamol.
Un avertisment privind paracetamolul vine și din partea dr. Vasi Rădulescu. Mai jos regăsiți explicația domniei sale privind utilizarea paracetamolului, dar și reacțiile adverse la care te poți aștepta:
„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen.
Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă pare-se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate.
Este un preparat care incorporează acetaminofen (termenii paracetamol, paraacetilaminofenol sau acetaminofen sunt echivalenți), substanță activă ce acționează pe mai multe căi, niciuna pe deplin înțeleasă (în vogă încă stă acțiunea pe substanța P, mediator al durerii). O să spuneți „cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?” Ei bine, da. În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate. Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generală, unde nu se știe exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea.
Și ce reacții adverse pot apărea? Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 3 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.
Important!
În cazul în care apare letargie, somnolență profundă, apetit abolit, durere severă în etajul abdominal superior, transpirații abundente, prezentați-vă imediat la medic. Sunt semne de intoxicație cu acetaminofen.
E cazul să-l evităm? Nici vorbă. Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic. Trebuie să nu combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doza fără să ne dăm seama.
Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge.
Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul personal.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…