Din cuprinsul articolului
Odată cu venirea sezonului rece, medicii sugerează să ne vaccinăm împotriva tusei convulsive, precum și respectarea calendarului național de vaccinare În acest fel, este asigurată protecția pe timpul iernii.
Medicii insistă pe vaccinarea împotriva tusei convulsive, cu care sunt diagnosticate tot mai multe persoane, mai ales copiii de vârstă mică.
Județul Brașov este pe un nedorit loc întâi la numărul de cazuri, cu aproape 300 de îmbolnăviri înregistrate de Direcția de Sănătate Publică în aproape o jumătate de an, dintre care patru bebeluși au decedat. Cei mai mulţi dintre bolnavi nu erau vaccinați, a atras atenția pentru Radio România Târgu Mureș, purtătorul de cuvânt al DSP Brașov, Diana Pop-Goșman.
„Din luna mai și până în prezent au fost confirmat 294 de cazuri de tuse convulsivă în județul Brașov. Dintre acestea, 222 de cazuri au fost înregistrate la sugari și copii cu vârsta de până la 2 ani, 80% dintre cazuri fiind copii nevaccinați. În ultima săptămână au fost raportate opt cazuri care au necesitat internare. Vorbim despre sugari și copii cu vârste cuprinse între două luni și 13 ani. Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov recomandă vaccinarea împotriva tusei convulsive, precum și respectarea calendarului național de vaccinare”, a declarat Diana Pop-Goșman, potrivit RRA.
Tusea convulsivă este o boală respiratorie foarte contagioasă, cauzată de o bacterie și se manifestă prin accese de tuse violentă necontroabilă, care fac dificilă respirația.
Conform unui studiu publicat în British Medical Journal, numărul cazurilor de tuse convulsivă crește pe măsură ce procentul de vaccinare al populației scade. Tusea este un simptom destul de general care nu apare exclusiv în cazurile de infecții bacteriene sau infecții virale. De multe ori, tusea nu este legată de o infecție, ci poate apărea din cauze cardiace. Există o infecție bacteriană care provoacă tusea convulsivă. Lipsa de vaccinare în rândul populației poate contribui la reapariția unor boli considerate de multe ori ca fiind istorice.
„Nu e un capăt de țară, nu putem să discutăm despre un risc real, să avem de acum încolo o epidemie sau pandemie, nu intră în discuție, doar că au fost mai multe cazuri față de situațiile din anii trecuți și asta înseamnă un mic semnal de alarmă.
E important ca atunci când știm că există aceste cazuri și apare o simptomatologie care nu se referă doar la tuse, o simptomatologie respiratorie, mai ales la persoanele care au venit în contact cu cei care au avut la un moment dat tuse convulsivă să luăm în calcul ca diagnostic diferențial.
Fiind mai multe cazuri, noi, medicii, vom lua în calcul că e o posibilitate, nu înseamnă că în România ne așteptăm să avem cazuri de tuse convulsivă”, a explicat Adrian Marinescu, director medical al Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pentru Digi24.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…