Categories: Ştiri sănătate

Medicii pediatri, în alertă! Tot mai mulţi copii, în pericol din cauza insecticidelor

În condiţiile în care tot mai mulţi copii ajung la camerele de gardă intoxicaţi, după ce părinţii au pulverizat în locuinţă spray pentru combaterea insectelor, medicii fac noi recomandări pentru evitarea acestor situaţii periculoase. 

Medicii de la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi atrag atenţia că intoxicaţiile cu substanţe organofosforat folosite pentru uz veterinar pot pune în pericol viaţa copiilor şi chiar a adulţilor şi cer medicilor de familie din mediul rural să le explice pacienţilor lor aceste pericole.

Pericolul insecticidelor de uz veterinar

„Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot fi afectaţi neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave.

De cele mai multe ori se înregistrează decesul. De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este mai mare. De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei.

Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică. Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă. Consider că trebuie să fie angrenaţi şi medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, dr. Cătălina Ionescu, potrivit Agerpres.

Copiii din zona Moldovei, cei mai afectaţi de astfel de incidente casnice

Declaraţia medicului a fost făcută în contextul în care mai mulţi copii din judeţele Bacău şi Suceava au fost internaţi pentru că s-au intoxicat cu insecticide organofosforat.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit sursei citate, de la Spitalul Bacău au fost transferate trei fetiţe, în vârstă de 4, 7 şi 9 ani, intoxicate pe cale cutanată cu insecticid organofosforat.

„Pacientele au primit încă de la Spitalul Bacău tratamentul specific acestei intoxicaţii, antidotul. La noi s-a continuat administrarea antidotului, prin perfuzare, decontaminare cutanată, tratament continuat ulterior în secţia de terapie intensivă. Fetiţele de 4 şi 7 ani au o evoluţie bună. În schimb, starea pacientei de 9 ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii. Pacienta a fost intubată, prognosticul fiind rezervat”, a precizat dr. Cătălina Ionescu.

Ea a menţionat că în urmă cu 24 de ore la Spitalul pentru copiii „Sf. Maria” Iaşi a fost adus din judeţul Suceava un copil în vârstă de 2 ani intoxicat cu substanţă organofosforat. „Pacientul a fost adus cu stare generală gravă. A fost intubat. Din fericire, evoluţia sa este bună”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

37 de minute ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

o oră ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

2 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

2 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

3 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

3 ore ago

Citeste si: