Din cuprinsul articolului
În condiţiile în care tot mai mulţi copii ajung la camerele de gardă intoxicaţi, după ce părinţii au pulverizat în locuinţă spray pentru combaterea insectelor, medicii fac noi recomandări pentru evitarea acestor situaţii periculoase.
Medicii de la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi atrag atenţia că intoxicaţiile cu substanţe organofosforat folosite pentru uz veterinar pot pune în pericol viaţa copiilor şi chiar a adulţilor şi cer medicilor de familie din mediul rural să le explice pacienţilor lor aceste pericole.
„Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot fi afectaţi neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave.
De cele mai multe ori se înregistrează decesul. De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este mai mare. De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei.
Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică. Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă. Consider că trebuie să fie angrenaţi şi medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, dr. Cătălina Ionescu, potrivit Agerpres.
Declaraţia medicului a fost făcută în contextul în care mai mulţi copii din judeţele Bacău şi Suceava au fost internaţi pentru că s-au intoxicat cu insecticide organofosforat.
Potrivit sursei citate, de la Spitalul Bacău au fost transferate trei fetiţe, în vârstă de 4, 7 şi 9 ani, intoxicate pe cale cutanată cu insecticid organofosforat.
„Pacientele au primit încă de la Spitalul Bacău tratamentul specific acestei intoxicaţii, antidotul. La noi s-a continuat administrarea antidotului, prin perfuzare, decontaminare cutanată, tratament continuat ulterior în secţia de terapie intensivă. Fetiţele de 4 şi 7 ani au o evoluţie bună. În schimb, starea pacientei de 9 ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii. Pacienta a fost intubată, prognosticul fiind rezervat”, a precizat dr. Cătălina Ionescu.
Ea a menţionat că în urmă cu 24 de ore la Spitalul pentru copiii „Sf. Maria” Iaşi a fost adus din judeţul Suceava un copil în vârstă de 2 ani intoxicat cu substanţă organofosforat. „Pacientul a fost adus cu stare generală gravă. A fost intubat. Din fericire, evoluţia sa este bună”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…