Sari la conținut

Medicii oncologi atrag atenția: cele două alimente care cresc riscul de cancer. Există „dovezi suficiente”

cancer
Sursa foto: health.harvard.edu
Cancer

Specialiștii oncologi atrag atenția asupra creșterii alarmante a cazurilor de cancer în rândul tinerilor, subliniind rolul negativ pe care îl au alimentele fast-food și carnea procesată în dezvoltarea acestei boli.

„Recomandăm oamenilor să reducă consumul de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare. Printre acestea se numără dulciurile, produsele de patiserie, chipsurile, băuturile îndulcite și fast-food-ul, cum ar fi pizza și burgerii”, a declarat Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund, potrivit New York Post.

Cancerul afectează din ce în ce mai mult tinerii, cu un impact deosebit asupra femeilor și adulților tineri, în special celor de 30 de ani.

„Situația ne-a luat prin surprindere. În trecut, cancerul era perceput ca o boală a vârstnicilor. Însă, în ultimii ani, vedem tot mai multe persoane tinere diagnosticate cu cancer”, a afirmat Dr. Coral Olazagasti, profesor asistent de oncologie la Universitatea din Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center, într-un interviu pentru The Post din aprilie.

Deși nu există un factor unic responsabil pentru creșterea cazurilor de cancer, alimentația bazată pe produse ultraprocesate atrage atenția în mod special.

Profesorul Charles Swanton, oncolog și clinician șef la Cancer Research UK, a menționat într-un congres că unele forme de cancer intestinal, apărute la vârste tinere, ar putea fi declanșate de bacterii intestinale predominante în dietele sărace în fibre și bogate în zahăr.

„Cercetările arată că anumite tumori în cancerul colorectal cu debut precoce conțin mutații care pot fi generate de aceste specii microbiene”, a explicat el. Se crede că aceste mutații reduc capacitatea organismului de a combate celulele precanceroase. Alimentele ultraprocesate includ produse ambalate, băuturi, cereale și preparate gata de consum, care conțin aditivi precum coloranți, emulgatori și arome. Aceste produse sunt, de obicei, bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare, dar lipsite de fibre și vitamine.

„Aceste alimente nu conțin fibre și nici nutrienți esențiali. Ar trebui consumate doar ocazional și în cantități reduse”, a avertizat profesorul Swanton.

Studiile recente evidențiază riscurile majore asociate consumului de alimente ultraprocesate. Persoanele care consumă cu 10% mai multe astfel de alimente au un risc cu 23% mai mare de a dezvolta cancer la cap și gât. De asemenea, o dietă bazată pe junk food a fost corelată cu un risc cu 24% mai mare de cancer esofagian, o afecțiune care este a șasea cauză de deces prin cancer la nivel mondial, conform unui raport al Cleveland Clinic Journal of Medicine, citat de Știrile Pro TV.

Organizația Mondială a Sănătății, prin Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, a clasificat carnea procesată ca fiind „cancerigenă pentru oameni”, arătând că există „dovezi suficiente” care leagă consumul de carne procesată de cancerul colorectal.

Experții sugerează că nitrații din carnea procesată, care se combină cu anumite substanțe din organism, ar putea deteriora celulele, crescând astfel riscul de cancer.

Un studiu din 2015 a arătat că persoanele care consumă carne roșie și procesată zilnic au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta cancer intestinal, comparativ cu cei care consumă aceste tipuri de carne doar ocazional.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel