Din cuprinsul articolului
Medicii lansează un avertisment crunt cu privire la un obicei alimentar: Îmbătrânește creierul
Recent, oamenii de știință au descoperit de ce creierul uman îmbătrânește mai repede când oamenii consumă alimente prăjite, dulciuri, carne roșie și procesată, lactate grase. Studiul a fost publicat publicat în revista „Alzheimerʼs&Dementia: The Journal of the Alzheimerʼs Association”.
Oamenii de știință au demonstrat cât de pericoloase sunt pentru sănătate unele obiceiuri alimentare.
Studiul a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulții vârstnici. Acestea includ alimente prăjite, dulciuri, carne roșie și procesată, lactate grase.
Respectarea strictă a unei diete mediteraneene constând în legume, fructe, cereale integrale, pește, ulei de măsline, nuci, semințe, zazavaturi și limitând celelalte alimente face creierul să fie cu 5,8 ani mai tânăr, au spus oamenii de știință.
Participanți au respectat un regim mediteraneean timp de aproape 20 de ani. La fiecare trei ani au oferit detalii despre frecvența consumului unor alimente.
Cercetătorii au constatat că „particpanții cu declin cognitiv mai redus pe parcursul anilor de studiu au fost cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneeană, totodată limitând alimentele din dieta occidentală, în timp ce participanții mai înclinați spre dieta occidentală nu au înregistrat vreun beneficiu al alimentelor sănătoase la încetinirea declinului cognitiv”.
Rezultate similare au fost constatate în studii privind alte diete, ca DASH, medicul Puja Agrawal, epidemiolog nutriționist.
„Alte studii au arătat că alimente precum: prăjelile, carnea roșie și procesată, consumul de cereale diverse sunt asociate cu inflamație mai mare și declin cognitiv mai rapid la vârste mai avansate.
Cu cât mai mult putem introduce zarzavaturi verzi, legume, fructe de pădure, ulei de măsline și pește în dietă, cu atât mai bine va fi pentru corpurile și creierele noastre care îmbătrânesc”, afirmă Puja Agrawal.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…