Categories: Ştiri sănătate

Medicii lansează o avertizare despre operația de cezariană. Ce se întâmplă cu nou-născuții

Medicii lansează o avertizare despre operația de cezariană. Cezariana este o operație de naștere a bebelușului printr-o tăietură făcută în burta și uter. De obicei, tăietură se face pe burta, chiar sub linia ce unește cele doua spine iliace. Operația implica o serie de riscuri. De obicei se face doar daca este cea mai sigura opțiune pentru tine și copilul tău.

Operațiile cezariene au un efect negativ asupra microbiotei /florei intestinale nou-născuților, avertizează cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare, Franța.

Deoarece nu se nasc pe cale naturală, bebelușii născuți prin cezariană nu sunt expuși microbiotei vaginale (și indirect fecale) a mamei lor în momentul nașterii. Din nefericire, acest lucru nu este lipsit de consecințe: absența transmiterii microbiotei mamei către copil modifică dezvoltarea sistemului imunitar și crește riscul de alergii, obezitate și inflamații intestinale mai târziu în viață.

Într-un nou studiu, realizat pe pui de șoarece și publicat la 3 iulie 2023 în revista Microbiome (Sursa 1), cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) din Franța au examinat această problemă. Scopul lor este de a înțelege care verigă din lanț este responsabilă de aceste efecte nocive asupra viitoarei sănătăți a bebelușului.

Printr-o serie de experimente pe șoareci născuți prin cezariană, echipa de cercetători a descoperit că șoarecii (împotriva tuturor așteptărilor) au avut o microbiotă intestinală foarte diversificată în primele zile de viață, datorită absenței transferului microbiotei materne. Intestinul nou-născutului, încă vulnerabil, este, de fapt, supracolonizat de agenți bacterieni externi. Această mare diversificare microbiană determină o stimulare excesivă a intestinului, ceea ce duce la modificări ale structurii mucoasei și la o reacție inflamatorie.

„Mai precis, celulele care produc mucusul sunt cele care sunt perturbate„, mucusul fiind o substanță vâscoasă care constituie unul dintre principalele mijloace de apărare ale organismului la nivelul intestinului, precizează cercetătorii într-un comunicat de presă.

Din fericire, această perturbare a barierei intestinale la copiii născuți prin cezariană nu este inevitabilă. Într-un al doilea experiment, cercetătorii au suplimentat șoarecii cu lactobacili, bacterii prezente în mod natural în intestinele noastre, care contribuie la echilibrul florei intestinale (sau microbiota) și care sunt afectate de procesul de cezariană. Această suplimentare a inversat susceptibilitatea la inflamație la vârsta adultă.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: