Prodecanul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, conferenţiar universitar doctor Monica Tarcea, trage un semnal de alarmă, în cadrul Conferinţei Dieteticienilor „Obezitatea la copil – actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament”: ”Cel puţin un sfert din populaţia României este afectat de obezitate”.
„În România, un sfert din populaţie este afectată de obezitate, acestea sunt datele oficiale, dar ponderea acestui procentaj este mult mai ridicat pentru că multe persoane nu se prezintă la medic, nu sunt diagnosticate, nu sunt luate în evidenţă. Cifrele sunt oricum îngrijorătoare”, a spus dr. Tarcea.
Potrivit prodecanului UMF Târgu Mureş, obezitatea este o boală cu o frecvenţă din ce în ce mai crescută nu doar în rândul adulţilor, ci şi în rândul copiilor şi tinerilor.
„Obezitatea la copil este o temă mai mult decât actuală şi se vede că, oricât am discuta despre ea, nu reuşim să o rezolvăm corect pentru că sunt foarte mulţi factori obezogeni în jurul nostru, foarte mulţi factori comportamentali greu de identificat şi nu întotdeauna avem susţineri financiare pentru programe de prevenire a obezităţii. Este o boală cu o frecvenţă din ce în ce mai mare în rândul copiilor, al tinerilor, dar şi al adulţilor. Trebuie să facem neapărat ceva. Surpriza mea şi a echipei mele a fost că, în momentul în care am lansat invitaţia la această conferinţă, am primit răspuns din partea multor persoane, specialişti valoroşi din diverse domenii de activitate, genetică, clinică, psihologie, sport etc. Interes există inclusiv din partea populaţiei şi a medicilor de familie, dar şi din partea specialiştilor”, a arătat Monica Tarcea, precizând că trebuie tras un semnal de alarmă.
Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, organizează, începând de miercuri, timp de patru zile, două conferinţe în domeniul nutriţiei şi dieteticii.
Una dintre conferinţe este „A 5-a Conferinţă a Dieteticienilor cu participare internaţională” având tema „Obezitatea la copil – actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament”, şi de derulează miecuri şi joi. A doua este Conferinţa Internaţională „Cercetări transdisciplinare în kinetoterapie, activităţi fizice şi nutriţie sportivă” (cu specific pe domeniile Nutriţie, Balneofiziokinetoterapie şi Educaţie Fizică şi Sport), în 3 şi 4 noiembrie, organizată în parteneriat cu Gazi Universitesi Ankara şi Science and Sport Culture Association. Aceasta are ca obiectiv îmbunătăţirea cunoştinţelor de nutriţie oferite sportivilor.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…