Spital nou pentru bolnavii de cancer. La evenimentul aniversar ”22 de ani, 2.000 de proceduri de transplant medular”, medicii prezenți au vorbit despre necesitatea unui nou spital pentru bolnavii de leucemie.
Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură salvatoare de vieți! Iar medicii de la Institutul Clinic Fundeni spun că un spital nou ar salva mai multe vieți.
„Timp de 22 de ani, echipa de medici de la Spitalul Fundeni a realizat peste 2.000 de proceduri pentru pacienții cu diferite forme de leucemie, care nu puteau beneficia de o intervenție de transplant, până atunci, la noi în țară, dar medicii spun că este nevoie de „o casă nouă, de centre noi.”
Medicul Alina Tănase, care a salvat de-a lungul anilor, în Institutul Fundeni, viețile a sute de bolnavi diagnosticați cu cancere de sânge, mărturisește, la momentul aniversar al performanței în hematologi, de la Institutul Clinic Fundeni din București, că „necesitatea de creștere a procedurilor de transplant este foarte mare” și este nevoie de un centru nou.
„Avem 60 de pacienți pe lista de așteptare, pacienți la care se caută donator sau în așteptarea unui sector cu filter Hepa și apă sterile. Institutul Clinic Fundeni este centrul de transplant în care se efectuează aproape 90% din toate transplanturile din România. Doar Centrul Universitar Iași au mai efectuat 20 de procedure, anul trecut. Deci, necesitatea de creștere a procedurilor de transplant este foarte mare și noi încercăm să creștem această activitate.
Dacă a-și putea să cresc de la niște cifre, v-ași spune că în 2018, pe statistica Eurostat, România era penultima țară ca număr de transplant la 100 de milioane de locuitori. După noi mai era Cipru.
Față de Germania, transplantăm de trei ori mai puțin față de țările celelalte, din Europa de Vest, față de Cehia, de două ori mai puțin. Deci, trebuie să încercăm să creștem această activitate și noi sperăm să avem o casă nouă pentru a crește această activitate fiindcă pacienți au nevoie de aceste condiții hoteliere special. Nu putem lărgi activitatea de transplant de celule stem fără filter heap, fără apă sterile. Locurile, rezervele sunt puține. La această capacitate pe care noi o avem, am atins maximul de proceduri. O alogrefă, până un pacient să poată fii externat, stă minimul 30 de zile. Sunt pacienți care stau două luni, am avut pacienți care au stat și trei luni. În medie, stau între 4-6 săptămâni, după o alogrefă. Deci, dacă facem un calcul simplu, pe câte rezerve și apă sterilă avem, mai mult de atâtea, nu încap.
Avem nevoie de o casă nouă, avem nevoie de centre noi și avem nevoie ca această activitate să crească”, a spus prof. univ. dr. Alina Tănase.
În ce stadiu este proiectul pentru o casă nouă pentru centrul oncologic?
„ Noi ne dorim să aplicăm pentru o clădire nouă a Institutului Clinic Fundeni, va fi un proiect de Spital nou și speranța noastră este ca în următorii cinci ani să fie un proiect realizat”, mai spune medical.
Dr. Alina Tănase, care este și preşedintele Comisiei de Terapii celulare din cadrul Ministerului Sănătăţii și membru al grupului de lucru care lucrează la normele de implementare pentru această lege, spune că sunt șanse să fie deschise și alte centre în România.
„Da. Așteptăm să fie acreditat Centrul Universitar Cluj, care are un sector mare de transplant amenajat și probabil, că anul viitor, vom avea un nou centru de transplant. Sperăm ca măcar o parte din pacienții din Transilvania să fie transplantați la Cluj”, conchide dr. Alina Tănase, medic la Institutul Clinic Fundeni.
Există personal medical pregătit pentru această specialitate?
„Este o specialitate de nișă, toți din celelalte centre de transplant din România care s-au deschis după 2001, au venit în Institutul Clinic Fundeni și s-au specializat. Este mult mai ușor să deschizi o altă activitate la centru când ai deja bine stabilite și ai un telefon la care să suni la orice oră, lucrurile merg mult mai ușor în momentul în care cineva îți spune exact care este protocolul, dar și răspunzi la telefon pentru orice complicație, ai curaj să mergi mai departe. Putem rezolva problema personalului cu multă colaborare. De aceea, societatea de transplant încearcă să promoveze această activitate și să susțină tinerii care vor să meargă la specializare pe această specialitate.”, explică Dr. Alina Tănase.
De unde vin banii pentru transplantul de celule stem, finanțarea este suficientă?
„Este programul Național de Transplant, care este finanțat de Ministerul Sănătății și care acoperă procedurile de transplant. În ultimii ani, nu au fost discontinuități, au mai fost problem cu diverse medicamente care nu au fost în țară, dar în principal nu am avut lipsă de fonduri pe transplanturi”, a încheiat medicul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…