Din cuprinsul articolului
Deficitul de medici specialişti în mai multe zone din ţară obligă autorităţile să ia măsuri neobişnuite de urgenţă în sprijinul pacienţilor. De altfel, statisiticile spun că spitalele româneşti au mai puțini medici decât necesarul.
Un raport al Curţii de Conturi relevă că România se situează pe penultimul loc din Uniunea Europeană în privința numărului de medici, cu un număr de 304,7 medici la 100.000 de locuitori. Grecia este în fruntea clasamentului cu 610,4 doctori la 100.000 de locuitori.
În aceste condiţii, Casa de Asigurări de Sănătate din judeţul Buzău a încheiat un acord cu medicii de familie prin intermediul căruia pot prescrie reţete medicale pentru bolnavii de cancer, pe fondul deficitului de medici specialişti.
CAS atrage atenţia cu privire la un deficit generalizat pentru toate specialităţile clinice, necesarul de specialişti ridicându-se la aproximativ 400 de medici.
„Specialităţile deficitare stabilite de către Comisia mixta paritară (CAS, Direcţia de Sănătate Publică si Colegiul Medicilor) sunt următoarele: alergologie şi imunologie, ATI, boli infecţioase, cardiologie, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiacă, chirurgie generală, chirurgie buco-maxilo-facială, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, dermatovenerologie, diabet, endocrinologie, gastroeneterologie, gastroenterologie pediatrică, genetică medicală, geriatrie şi gerontologie, hematologie, medicină internă, nefrologie, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurochirurgie, neurologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, oncologie şi hematologie pediatrică, OG, oftalmologie, ORL, ortopedie, ortopedie pediatrică, pneumologie, pneumologie pediatrică, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie, reumatologie, urologie, îngrijiri paliative, planificare familială, medicină fizică şi reabilitare”, informează CAS, potrivit Agerpres.
Una dintre specialităţile deficitare este Oncologia, la nivel judeţean fiind doar trei medici specialişti care oferă tratament unui număr de peste 1.000 de pacienţi.
„Sunt 66 de contracte cu 231 de medici de specialitate dar avem un necesar de 393 de medici de specialitate. La Oncologie, de la data de 1 mai dl.doctor Vasilescu s-a pensionat, nu a mai continuat de la data de 1 mai relaţia cu CAS, au rămas aproape 1000 de oameni în tratament undeva în aer”, a precizat directorul CAS Buzău, Simona Anghel.
Ţinând cont de numărul mic de medici specialişti, raportat la pacienţii bolnavi de cancer, CAS a încheiat un acord cu medicii de familie pentru a putea să prescrie reţete medicale, procedură care în mod normal este realizată doar de către medicii oncologi.
„Am dat la toţi medicii de familie o hotărâre, un acord de la CAS să prescrie în baza scrisorilor medicale acele medicamente împotriva durerilor. Sunt foarte mulţi bolnavi pe Oncologie care sunt salariaţi şi au nevoie de concedii medicale iar concediile medicale medicii de familie nu le pot prescrie pentru 30 de zile, ci numai pentru 7 zile. Aici este o mare problemă”, a adăugat directorul CAS.
Totodată Comisia mixtă paritară a stabilit un număr de 11 cabinete medicale din zonele rurale sau zonele urbane cu populaţie de până la 10.000 locuitori cu sporuri de zonă cuprinse între 41% si 60%. Potrivit CAS, în cabinetele respective îşi desfăşoară activitatea 15 medici de specialitate.
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…
Durerea de spate indică cancer în aceste situații. Deși cele mai frecvente cauze sunt leziunile,…
ZODIA care își va schimba radical viața. Nativii dintr-o anumită zodie avea parte de transformări…
Din cuprinsul articolului • „Avem ambiţia ca numărul fumătorilor să scadă substanțial până în 2030”…