Sari la conținut

Andreea Moldovan: Medicii de alte specialități, exonerați de repercusiuni în caz de malpraxis, când tratează bolnavi Covid

privind carantina națională

Andreea Moldovan: Medicii de alte specialități, exonerați de repercusiuni în caz de malpraxis, când tratează bolnavi Covid.

În cadrul unei conferințe, joi, 25 martie, Vlad Voiculescu, a declarat că pe toată perioada stării de alertă medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale. Aceștia nu vor putea fi trași la răspundere pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

Ministrul Sănătății a anunțat, de asemenea, că testarea cu antigen se va putea face în curând și în farmacii.

Vlad Voiculescu: „Se vorbește de paturi ATI, ca și cum am vorbi despre mobilă”

„În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI, despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie. Vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege.

O lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă. Să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19.

Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor. Cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Voiculescu, după şedinţa de guvern.

Andreea Moldovan: Medicii de alte specialități, exonerați de repercusiuni în caz de malpraxis, când tratează bolnavi Covid

De asemenea, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat că e vorba atât despre ”specialități medicale, cât și chirurgicale”. Aceasta a dezvăluit că au fost situații de spitale pluridisciplinare, strict COVID. Dar în care toate specialitățile trebuiau să îngrijească pacienții COVID, inclusiv chirurgi, oftalmologi, urologi sau psihiatri.

„S-a dorit să fie un cadru legal pentru desfășurarea unei astfel de activități atunci când este necesar”, a afirmat Andreea Moldovan.

Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Secretarul de stat a explicat că, de exemplu, un medic dermatolog ar putea trata, în acest context, un bolnav de COVID-19.

„Persoane cu COVID-19 au fost tratate de medici dermatologi. Dar acum vor avea un cadru care să-i absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație. Cu condiția desfășurării unui act medical corect, bazat pe protocolul de tratament elaborat în țară. (…) Va fi o muncă de echipă, am dorit să aducem persoane noi în această luptă, pentru a lăsa timp celor care au lucrat un an de zile să-și tragă sufletul” a mai spus secretarul de stat.

Jurnaliștii au vrut să știe, de asemenea, dacă se justifică lipsa de medici cu faptul că vor exonera niște oameni care vor putea, la un moment dat, să fie vinovați de moartea altor oameni, pentru că nu au specializarea necesară.

„Numărul de medici specialiști în tratarea bolii COVID este limita. Și nu vom putea niciodată să scoatem de azi pe mâine medicii specialiști din domeniu. Medicilor le va da un plus de liniște. E o situație foarte serioasă” a răspuns Andreea Moldovan.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel