Din cuprinsul articolului
Medicii avertizează populația că au apărut primele suspiciuni de gripă din acest sezon. Iar vaccinarea ramane extrem de importanta pentru a reduce riscul unei duble de infectari cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2.
Specialiștii din sănătate au avertizat, în mod repetat, că se așteaptă ca în această iarnă impactul gripei să fie unul important, după doi ani în care transmiterea acestui virus a fost limitată de măsurile de protecție anti-COVID.
Vaccinarea rămâne extrem de importantă
Medicii subliniază că vaccinarea rămâne extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări – cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.
Primele tranșe de seruri antigripale care se pot administra în cabinetele medicilor de familie au ajuns în țară.
Medicul epidemiolog Emilian Popovici spune că orice persoană poate face ambele vaccinuri recomandate de Organizația Mondială a Sănătății – anti-COVID-19 și antigripal, iar acestea pot fi administrate chiar în aceeași zi.
Vaccin bivalent gripal și SARS-CoV- 2
„Nu există niciun fel de incompatibilitate între ele; dimpotrivă, se pot administra în cursul aceleiași vizită la medic, doar că nu se fac în același loc și, bineînțeles, nu se fac amestecate. Dacă facem un vaccin în deltoidul drept, îl facem pe celelălt în deltoidul stâng.
Deci, gândiţi-vă că Moderna, la un moment dat, a anunțat chiar intenția de a face un vaccin bivalent gripal și SARS-CoV- 2. Deci, acestea sunt vaccinurile care trebuie avute în vedere și, sigur, și acestea se prioritizează în funcție de particularitățile fiecărei persoane”, conchide dr. Emilian Popovici, potrivit RRA.
Amintim că Societatea Națională de Medicina Familiei, împreună cu Ministerul Sănătății și compania AstraZeneca continuă și în sezonul 2022/2023 campania educațională Atlas Gripal cu ajutorul unei platforme online.
Platforma www.atlasgripal.ro oferă acces la informații esențiale și sigure în legătură cu gripa și prevenția acesteia.
„Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, informându-se din surse sigure.
Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare.
Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.