Din cuprinsul articolului
Medicii avertizează, temperaturile ridicate favorizează alterarea rapidă a unor alimente. Căldura ridicată favorizează alterarea mai rapidă a diverselor alimente comercializate, atât în piețe, cât mai ales pe marginea drumului. Avertizarea vine ca urmare a statisticilor care arată că 70% din cazurile de toxiinfecție alimentară sunt provocate de produse lactate alterate, în această perioadă.
Cele mai peredispuse alimente la alterare, dacă sunt expuse la căldură, sunt peștele, ouăle, brânzeturile și carnea.
Carnea si mezelurile se vand in aer liber, la caldura, total neindicat pentru sanatatea umana. Si branza este tinuta in aer liber, uscandu-se si ingalbenindu-se. Vanzatorii dau insa din umeri si spun ca totul este „foarte bun”.
Febra, durerile de burta si tulburari de tranzit – sunt primele simptome care trebuie bagate in seama de catre oameni, daca au consumat alimente alterate.
In această perioadă au fost intensificate controalele privind condițiile de comercializare a acestor produse. Astfel, ”Cei care merg pe piață sunt înregistrați și lor le verificăm atât materia primă, cât și produsul finit” a afirmat Șeful Direcției Sanitar-Veterinare Cluj, doctorul Nicolae Pivariu.
Acesta a a spus care sunt cele mai sensibile produse alimentare care se vând prin piețe la temperaturi ridicate: ”Peștele, laptele nepasteurizat, brânzeturile care nu sunt sărate, ouăle, mai ales dacă depășesc temperatura de 14-15 grade”.
Cumpărătorii din piețe spun că în general aleg alimentele după aspect, in lipsa altor posibilități de identificare a calității acestora.
– Să arate bine, deci, nu mă uit la preț, chiar dacă nu am foarte mulți bani. Când îl consum, să fie ok.
– De obicei vara cumpăr produse de la cei care ştiu că au grădinile lor. Se văd care produse sunt proaspete, după cum arată.
– Mă uit cum arată produsul, dacă are codițe trebuie să fie verde. În sfârșit, trebuie să ne orientăm.
– Aspectul exterior în piață, în principal, să arate proaspăt.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…