Sari la conținut

Medicii atrag atenția: Nu folosi aceste două medicamente pentru răceală împreună. Mulți fac greșeala, iar pericolul este major

Ibuprofen
Sursă foto: Pixabay
Medicament ce provoacă anemie

Poți să iei ibuprofen și paracetamol împreună? Ei bine, ambele medicamente sunt utilizate pentru a trata durerea și a scăadea febra dar au mecanisme de acțiune diferite.

Paracetamol este un analgezic care reduce durerea prin inhibarea sintezei de prostaglandine, în timp ce ibuprofen este un antiinflamator nesteroidian (AINS) care reduce durerea prin inhibarea sintezei de prostaglandine și a altor compuși inflamatori.

Administrarea ambelor medicamente împreună poate fi benefică, în unele situații, deoarece pot oferi ameliorarea simultană a durerii și inflamației. Totuși, trebuie să fii atent că utilizarea concomitentă de ibuprofen și paracetamol poate crește riscul de efecte secundare, cum ar fi:

  • Ulcerații stomacale: Ibuprofen, ca alți AINS, poate irita mucoasa stomacului și duodenului, ceea ce poate duce la apariția de ulcere. Utilizarea concomitentă de paracetamol poate ajuta la reducerea acestui risc, dar totuși este important să evitați utilizarea pe termen lung sau în doze mari.
  • Afecțiuni renale: Utilizarea prelungită sau în doze mari de ibuprofen poate afecta funcția renală, în special la persoanele care au probleme renale preexistente.
  • Efecte secundare gastrointestinal: utilizarea combinată poate crește riscul de dureri gastrice, balonare, diaree, sau constipație.

De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua orice medicamente, mai ales dacă aveți alte afecțiuni medicale sau luați alte medicamente. Este important să respectați dozele și durata tratamentului recomandate de medicul dumneavoastră sau de pe eticheta produsului.

Administrarea concomitentă de Ibuprofen și paracetamol, periculoasă pentru copii

La farmacie puteți primi des recomandarea pentru reducerea febrei: ibuprofen și, la patru ore, alternați cu paracetamol, adică două tipuri de antiinflamatoare cu același efect. Alternate la fiecare patru ore, înseamnă doze mari, agresive, pentru ficatul copilului.

”Acest lucru a determinat studii care spun că nu e niciun avantaj la această asociere și care spun că putem să declanșăm elemente de toxicitate dacă folosim în timpul reacției febrile. Le dăm la patru ore șase doze de antiinflamator. În 12 ore este imens. E de folosit monoterapia cu unul dintre preparate, ibuprofen sau paracetamol. Practic, de a folosi doze alternative la interval alternativ nu are nicio justificare din punctul de vedere al eficacității în terapia febrei,” a declarat dr. Coriolan Ulmeanu, șef secție Toxicologie, pentru stirileprotv.

Ibuprofenul scade febra pe un interval de opt ore. Paracetamolul acționează asupra febrei într-un interval de șase ore. Respectați acest timp și nu le alternați. Dacă începeți cu ibuprofen, continuați după opt ore tot cu ibuprofen. Dacă începeți cu paracetamol, continuați, după șase ore, tot cu paracetamol.

Mare atenție! Paracetamolul supradozat într-o zi, peste 80 de mg per kilogram corp, declanșează reacții toxice severe.

”Este toxicitate dură, determinată de medicamente. Hepatita cea mai gravă este cea din intoxicație cu paracetamol. Hepatita toxică este necroza hepatică a celulelor nobile hepatice, indusă de paracetomol. Prin metabolizare distruge celulele nobile hepatice, o hepatită fulminantă,” a precizat medicul.

Are, însă, antidot, dar trebuie administrat în primele 24 de ore de la ingestia dozei mari de paracetamol.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel