Medicii atrag atenția, de Ziua mondială dedicată luptei împotriva cancerului, că diagnosticarea precoce crește șansele de vindecare ale pacienților. La Bistrița-Năsăud, spre exemplu, campaniile de screening gratuit pentru cancerul de col uterin și mamar au făcut să fie descoperite mult mai multe cazuri în faze incipiente.
Numărul bolnavilor noi de cancer a crescut în ultimii cinci ani, spune medicul Anca Andrițoiu, director al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
”Au pornit de pe la 900 și ceva de cazuri pe an și au crescut încet la 1.000, 1057 de cazuri am avut în 2022, în timp ce în 2023 am avut 1.196 de cazuri, deci aproape 1.200.”
Medicul are și o explicație în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri depistate.
”La noi s-a desfășurat acel screening așa activ, atât de cancer de col și combinat cu caravanele acelea pentru screening de cancer de sân și credem că este motivul pentru care avem în ultimul an așa de multe cazuri. Screeningul detectează de obicei cazurile în fază incipientă și atunci acestea sunt tratabile și rata de reușită e mult mai mare dacă îl detectăm în felul ăsta.” spune Anca Andrițoiu, director al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
În evidențe sunt peste 7.500 de bolnavi oncologici. Adulţii bolnavi de cancer se tratează atât în spitale din județ, cât și la Cluj și Mureș, unde pot face și radioterapie
Din păcate în Bistrița- Năsăud sunt și un număr de 35-40 de copii depistați cu cancer care nu se tratează la Bistrița, pentru că nu există secție de oncopediatrie. Aceștia fiind nevoiți să mergă la Cluj pentru tratament.