Din cuprinsul articolului
Remedii mahmureală. Băută imediat după o noapte de petrecere stropită din plin cu alcool, cafeaua te ajută doar să-ți revii. Alcoolul este eliminat din organism treptat, abia după câteva zile.
Același lucru este valabil și pentru dușurile reci, plimbările prin frig, zeama de moare sau alte remedii de casă împotriva beției. Pe scurt, nimic nu poate grăbi sau încetini metabolizarea alcoolului.
Etanolul conținut de lichior, vin sau bere este o excepție, spre deosebire de alte substanțe care, cu cât ajung într-o cantitate mai mare în organism, cu atât sunt procesate și eliminate din sistem mai repede. Robert Swift, profesor-doctor la Centrul pentru Alcool și Studii ale Dependențelor de la universitatea Brown, dă exemplul apei țâșnite dintr-un furtun: o presiune mai mare înseamnă și o cantitate mai mare de apă pompată.
Atunci când o persoană dă însă pe gât, unul după altul, câteva pahare de băutură, arată Swift, concentrația de alcool din sânge va crește. Alcool-dehidrogenaza este enzima care controlează întregul proces și care eliberează doar puțin peste 40 de grame de alcool per oră.
Dacă luăm în calcul că într-un singur pahar încap și până la 250 de grame de vin sau bere, rezultă că o efectul unei beții trece în cinci-șase ore. Așa se face că petrecăreții notorii întregistrează un nivel crescut al alcoolului din sânge chiar și a doua zi după beție.
“În astfel de cazuri, cafeaua sau băuturile energizante ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că dau senzația de trezie, dar fără a stimula în vreun fel și mintea. Accidentele de circulației sunt exemplul concret al pericolului iluziei oferite de cafea”, atrage atenția specialistul Robert Swift.
Cea mai eficientă metodă a de preveni instalarea stării de ebrietate, bucurându-vă totodată de petrecere, este respectarea regulii 1 la 1, adică o băutură odată pe oră.
Greutatea, înălțimea, vârsta, sexul și moștenirea genetică sunt însă doar câțiva dintre factorii de care ar trebui să ținem cont înainte să bem. Femeile, spre exemplu, se amețesc mai repede ca bărbații, iar cercetătorii cred că unii oameni nasc cu gene care-i predispun la tot soiul de dependențe.
O echipă de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, China, a analizat efectele pe care le au diferite băuturi asupra stării de mahmureală.
Această stare extrem de neplăcută este provocată de acetaldehidă, un compus rezultat din metabolizarea etanolului din alcool. Ulterior, acetaldehida este netabolizată în acetat, care are efecte benefice.
Pornind de la aceste date, cercetătorii au observat efectele a 57 de băuturi diferite, printre care ceai, infuzii de plante şi sucuri acidulate. Ei au analizat impactul lor asupra enzimelor care metabolizează alcoolul.
Astfel, ei au văzut că anumite infuzii de plante pot prelungi efectul neplăcut al acetaldehidei, adică durata perioadei de mahmureală. În schimb, Sprite, o băutură carbogazoasă populară, este printre cele care stimulează metabolizarea acetaldehidei în acetat, reducând astfel durata stării neplăcute.
După ce au obţinut aceste rezultate, experţii vor să testeze teoria şi pe cobai, pentru ca datele lor să fie concludente.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…