Din cuprinsul articolului
Patru persoane, dintre care doi medici, o asistentă şi o infirmieră, au fost reţinute de procurori, pentru că luau șpagă pentru pensionare anticipată pe caz de boală sau invaliditate
Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii, a anunţat, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Un grup format dintr-un medic oftalmolog, un medic de expertiză, o asistentă și o infirmieră din Gorj au fost reținuți sub suspiciunea că au orchestrat o schemă menită să permită pensionarea anticipată a unui număr considerabil de persoane, invocând motive de boală sau invaliditate.
Schema pusă la cale de cei patru implica solicitarea de șpagă în sume semnificative și alte bunuri în schimbul facilitării procesului de pensionare. Un medic expert în cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, cu responsabilități în examinarea cererilor pentru pensionare anticipată pentru invaliditate, a fost identificat ca principalul suspect. Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată (75 de acte materiale) și de spălare de bani în formă continuată.
Conform anchetatorilor, în perioada 3 iulie – 8 august 2023, medicul EIA a primit mită de la 75 de solicitanti de pensii, aceștia oferind sume cuprinse între 400 și 1.000 de lei. Banii erau transmiși în plicuri, inserate apoi printre documentele medicale depuse. În colaborare cu o infirmieră și o asistentă medicală, medicul folosea intermediari pentru identificarea persoanelor dispuse să ofere mită, primind în schimb și alte bunuri.
Procurorii susțin că, în urma acestei scheme ilegale, medicul ar fi achiziționat trei apartamente cu banii obținuți ilegal.
„S-a reținut, totodată, că în perioada 2016 – 2022 suspectul EIA a conceput și pus în aplicare o schemă infracțională de schimbare și transfer de bunuri, de disimulare a provenienței reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziția a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceștia fiind oficial finanțatorii achizițiilor celor trei apartamente cumpărate de soția suspectului EIA în anii 2017, 2018 și 2022, familia suspectului plătind în total 240.500 de euro și 230.005 lei.
În perioada 2015 – 2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocații, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro și 529 dolari, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice pentru întreținerea familiei. Soția suspectului este casnică, nu a avut serviciu în toată perioada analizată.
Din verificările efectuate a rezultat faptul că suspectul EIA a consumat prin cheltuieli curente pentru întreținera familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a și efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum de 150.906 lei pentru care nu au fost identificate documente justificative”, spun procurorii gorjeni, potrivit Mediafax.
Procurorul a decis miercuri implementarea unor măsuri asiguratorii, inclusiv poprirea contului suspectului EIA în limita sumei de 150.906 și sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (un apartament în Cluj și unul în București). În plus, medicul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…