Din cuprinsul articolului
Medicamenul pentru arsuri la stomac sau pentru indigestie, folosit de miliaone de oameni, are un risc mai mare de demență, potrivit unui studiu. Folosirea regulată a unui tip de medicament numit inhibitor al pompei de protoni, timp de 4,4 ani sau mai mult, a crescut șansele de apariție a bolii de scăpare a memoriei cu o treime.
În Marea Britanie, potrivit NHS, sunt prescrise astfel de medicamente pentru milioane de britanici în fiecare an. În 2022, de exemplu, au fost prescrise peste 70 de milioane de pachete.
„Am găsit un risc mai mare de demență asociat cu utilizarea pe termen lung a acestor medicamente. Deși există diferite modalități de a trata refluxul acid, este posibil ca diferite abordări să nu funcționeze pentru toată lumea.
Este important ca persoanele care iau aceste medicamente să discute cu medicul lor înainte de a face orice modificare, deoarece întreruperea bruscă a acestor medicamente poate duce la simptome mai grave”, a declarat dr. Kamakshi Lakshminarayan, de la Universitatea din Minnesota, citat de The Sun.
Potrivit estimărilor OMS, în următorii 30 de ani, numărul celor care suferă de demență s-ar putea tripla, iar statisticile arată că 1,73% este incidența demenței în Europa și că 1,43% a incidenței demenței în România.
Alzheimer este cea mai comună formă a bolii și se crede că este cauzată de acumularea de proteine în creier, inclusiv tau și amiloid.
Cercetările anterioare au legat utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, fracturi osoase și boli renale cronice.
Cel mai recent studiu, publicat în revista Neurology, a analizat modul în care medicamentele afectează șansele de demență. Cercetătorii au urmărit 5.712 persoane în vârstă de 75 de ani, în medie, care nu aveau demență la începutul studiului. Ei au fost întrebați dacă au luat medicamentele și pentru cât timp și au urmărit în medie 5,5 ani pentru a vedea dacă au dezvoltat boala.
Aproximativ un sfert dintre ei au luat medicamentele și 10% dintre toți participanții au fost diagnosticați cu demență până la sfârșit.
Dintre cei 497 de persoane care au luat medicamentele timp de mai mult de 4,4 ani, 58 de persoane au dezvoltat demență.
„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma descoperirile noastre și pentru a explora motivele posibilei legături dintre inhibitorii pompei de protoni și un risc mai mare de demență”, a mai spus dDr. Lakshminarayan.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…