Sari la conținut

Medicamentul pentru regenerarea dinţilor pierduți e în teste. Când va fi disponibil și la ce preț

medicament pentru creșterea dinților
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Medicament pentru regenerarea dinților

Deși poate părea o idee desprinsă din science-fiction, un medicament capabil să regenereze dinții pierduți sau care nu au crescut niciodată ar putea deveni realitate până în 2030, revoluționând astfel domeniul stomatologiei. Cu toate acestea, costul acestui medicament, aflat încă în faza experimentală, rămâne o întrebare deschisă.

Promisiunea vine din Japonia, unde start-up-ul Toregem Biopharma, fondat acum patru ani la Universitatea din Kyoto, este pe cale să înceapă prima fază a studiilor clinice pentru un medicament cu anticorpi. Cercetătorii îl descriu ca fiind „primul din lume capabil să regenereze dinții”, bazându-se pe rezultatele pozitive obținute până acum în testele pe animale.

Testele clinice umane pentru medicamentul pentru regenerarea dinților încep în septembrie 2024

Medicamentul cu anticorpi dezvoltat de Toregem Biopharma se bazează pe cercetările profesorului Katsu Takahashi de la Departamentul de Chirurgie Orală și Maxilo-facială al Universității Kyoto, co-fondator al start-up-ului, condus acum de Honoka Kiso. Acest medicament dezactivează proteina Usag-1, care inhibă creșterea dinților, fără a provoca efecte secundare semnificative.

După rezultatele promițătoare obținute în testele pe animale, testele clinice umane sunt pe cale să înceapă. Toregem Biopharma caută voluntari pentru prima fază a studiului clinic, care va începe în septembrie 2024 și se va desfășura timp de un an, până în august 2025.

Administrare intravenoasă pentru medicamentul de regenerare dentară

Medicamentul va fi administrat intravenos unui grup de 30 de adulți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 de ani, care au pierdut cel puțin un molar.

Dacă această primă fază va confirma rezultatele pozitive și nu vor apărea efecte secundare semnificative, Toregem Biopharma va avansa la următoarea fază a studiului. Aceasta va implica copii cu vârsta între 2 și 7 ani, care s-au născut cu cel puțin patru dinți lipsă.

Deși drumul către comercializarea medicamentului este încă lung, start-up-ul estimează că, dacă toate etapele se desfășoară fără probleme, acesta ar putea fi disponibil pe piață până în 2030.

Potrivit ziarului japonez The Mainichi, costul terapiei ar putea ajunge la aproximativ 9.000 de euro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel