Din cuprinsul articolului
Medic român. Medicamentul pentru astm care a făcut minuni în cazul pacienților cu Covid
Foarte mulți medici apelează la cunoștințele de specialitate pentru a găsi o soluție terapeutică pentru pacienții bolnavi de covid. Medicul pneumolog Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” , a reușit să salveze viețile pacienților bolnavi de COVID-19, administrându-le, încă din vară, un medicament folosit pentru tratarea astmului bronșic sau a altor afecțiuni pulmonare.
Dr. Gilda Popescu a explicat, la Medika TV, cum a ajuns să descopere acest medicament cu ajutorul căruia a tratat cazuri de COVID-19. Medicul a administrat de luni bune corticosteroizi inhalatori pacienților săi, cu rezultate pozitive.
„Este un corticosteroid sub formă inhalatorie și practic eu nu am participat la un studiu. Dar am făcut un studiu observațional și mi-am tratat pacienții fără să știu că se derulează un astfel de studiu.
Toate aceste lucruri au pornit de la pacienți care aveau deja o simptomatologie respiratorie cronic-obstructivă. Erau fie pacienți cu astm bronșic sau erau în tratament cu corticosteroizi inhalatori pentru altă boală imună, pentru sarcoidoză și au fost și COVID-19.
Au fost în jur de 25 de pacienți și am folosit preparate conținând atât pulmicortul, dar și alt preparat care conține budozemidă și un bronhodilatator cu acțiune de lungă durată. Acești pacienți nu au mai primit corticoterapia orală sau injectabilă și au avut doar această corticoterapie inhalatorie la care s-a asociat, conform protocolului, un antiviral, în funcție de stadiul de boală în care s-au găsit acei pacienți. Toate aceste cazuri erau cazuri ușoare spre medii, nu au fost forme severe”, a explicat dr. Gilda Popescu.
La scurt timp de la administrare, starea de sănătate a pacienților a început să se îmbunătățească vizibil. Dr. Gilda Lazăr este de părere că că în sistem ambulatoriu ar trebui introdusă terapia cu antivirale, pentru ca medicii să poată prescrie pacienților medicație.
„Răspunsul terapeutic a fost foarte bun. Chiar au fost pacienți cu modificări radiologice importante. În afara acelui aspect fibros din pneumopatie interstițială, existau și modificări de tipul sticlă mată.
Și chiar și aceste forme pentru care mă gândeam să-mi asum sau nu riscul să țin acei pacienți acasă. Era anul 2020, în vară, când nu aveam protocoale stricte, când lumea era speriată… Chiar acele modificări în sticlă mată s-au remis.
(…) Antivirale în farmaciile cu circuit deschis nu se găsesc și atunci fiecare a încercat să găsească câte ceva. Pentru a completa gama terapeutică pentru ca pacientul să nu mai ajungă la spital. Pentru serviciile ambulatorii nu există antivirale pentru a fi administrate”, a declarat dr. Gilda Popescu.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…