Sari la conținut

Medicamentul indicat în cazul mușcăturii de căpușă. Îl iei o singură dată și ești sigur că nu faci boala Lyme

muscătura capușă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum depistezi boala Lyme

Mușcătura de căpușă nu e motiv de panică și nici de mers la spital, spun medicii. Lucrurile se pot rezolva foarte ușor cu un medicament prescris de medicul de familie. 

Frica oricărei persoane care descoperă o mușcătură de căpușă e boala Lyme, o afecțiune gravă care afectează întregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestări pseudogripale, oboseală accentuată, dureri de cap și articulare, tulburări de somn), boala Lyme (borelioza) nu este ușor de depistat și poate fi confundată cu alte afecțiuni (fiind numită din acest motiv “boala cu 1000 de feţe”). Simptomul distinctiv este o pată de dimensiuni mari pe piele, în locul înțepăturii de căpușă, un eritem migrator pe baza căruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii în primul stadiu al infecției.

Căpușa nu transmite imediat infecția

Totuși, e bine de știut că o capușă infectată poate transmite boala Lyme dacă stă conentată la vasul de sânge uman între 24 și 48 de ore. Aveți, așadar, timp să solicitați ajutar.

“Căpușa transmite borelia dacă sta aderentă de pielea nostră 24 -36 de ore, sunt voci care spun chiar 48 de ore. Căpușa trebuie să se conecteze la vasul de sânge și să stea acolo 24 de ore – 36-48 ore,” a explicat dr. Catalin Apostolescu, primar boli infectioase, pentru stirileprotv. 

Precautiile cel mai mari sunt in cazul copiilor. Profesor dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie a precizat, potrivit aceleași surse că tratamentul ideal ar fi in primele 4 ore de la înțepătură, când se poate da un antibiotic, amoxicilina.

Tratament cu antibiotic în doză unică

La adulti, în schimb, e mai simplu. Mai exact, potrivit dr. Apostolescu, tratamentul constă în 2 tablete de doxiciclină care se iau o singură dată, amandouă împreună. ”Și cu asta s-a terminat. Treaba asta poate să o facă orice medic de familie. Nu este nevoie ca omul să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase. Medicamente fac parte din clasa penicilinelor,” a conchis medicul infecționist.

Dacă sunteți într-o zonă din natură, iar accesul e dificil până la o unitate sanitară, puneți o substanță grasă peste căpușă – cremă grasă, untură, unt. Va ieși singură din piele. În rest, tratamentul cu antibiotice, în doză unică, rezolvă orice problemă.

Odată ce ați luat medicamentele profilactic, nu mai aveți nevoie de test pentru boala Lyme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel