Sari la conținut

Medicamentul care poate trata gripa în 24 de ore

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
gripa

Gripa se trateaza cu ajutorul unui medicament, care poate ameliora simptomele în doar 24 de ore. Din păcate însă acest medicament este greu de găsit în farmaciile din România. Este vorba despre oseltamivir, cu denumirea comericală de Tamiflu. 

Tamiflu este un medicament antiviral care se utilizează pentru tratarea sau prevenirea gripei:
• pentru tratarea gripei, se poate utiliza la adulți și copii (inclusiv la nou-născuți la termen) care au simptome de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate;
• pentru prevenirea gripei, se poate utiliza la adulți și copii cu vârsta peste 1 an care au intrat în contact cu cineva care are gripă, când virusul  gripal circulă în comunitate. Acest lucru se face, de regulă, de la caz la caz. În cazuri excepționale, Tamiflu se poate utiliza și ca tratament preventiv, de exemplu când vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă suficientă protecție și când există o pandemie (o epidemie mondială de gripă).

În timpul unei pandemii de gripă, Tamiflu se poate utiliza, de asemenea, pentru prevenirea gripei la sugarii cu vârsta sub un an.

Cum se utilizează Tamiflu?

Tamiflu este disponibil sub formă de capsule (30 mg, 45 mg și 75 mg) și sub formă de pulbere din care se prepară un lichid care se bea (6 mg/ml și 12 mg/ml). Pentru tratarea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la apariția simptomelor. Doza obișnuită pentru adulții și copiii cu o greutate mai mare de 40 kg este de 75 mg și se administrează de două ori pe zi timp de 5 zile. La adulții cu un sistem imunitar slăbit (mecanismul natural de apărare al organismului), tratamentul durează 10 zile.

Pentru prevenirea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la contactul cu persoana care are gripă. Doza obișnuită pentru adulții și copiii cu o greutate mai mare de 40 kg este de 75 mg și se administrează o dată pe zi timp de cel puțin 10 zile după contactul cu persoana care are gripă. Când se utilizează în timpul epidemiei de gripă, Tamiflu se administrează timp de cel mult
6 săptămâni.

De ce nu se găsește Tamiflu în farmacii

Antiviralul Tamiflu se găsește însă foarte greu în farmacii în această perioadă.

Beatrice Speteanu, farmacist, a explicat pentru News.ro că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică, tocmai pentru că, din cauza restricţiilor, nu au mai existat multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă A ,dar şi cu alte virusuri.

“Din păcate, Tamiflu se găseşte destul de greu acum tocmai pentru că anii trecuţi a fost o cerere mult mai mică de Tamiflu, aproape deloc.
Putem să comparăm cererea de acum cu criza cu gripa aviară de acum vreo zece ani, când toată lumea căuta Tamiflu. Din păcate, acum este aceeaşi cerere şi justificată pentru că majoritatea reţetelor vin cu cazuri confirmate de gripă tip A.

În fiecare an, o firmă de medicamente, producător şi depozit, face estimări asupra câtor cutii vor aduce la noi în ţară. Se face trimestrial şi anual – anul acesta cerem 1.000 de cutii de Tamiflu în funcţie de anii precedenţi.

Dacă în 2020 – 2021 cererea a fost foarte mică, prognosticul pentru anul acesta a fost tot la fel de mic. Este foarte greu să suplimentezi la sfârşit de an pe un medicament unde de obicei furnizorii şi distribuitorii şi-au încheiat chiar anul fiscal şi anul de import.
Momentan, am mers pe stocuri preexistente.

Din fericire, acest medicament are un termen extraordinar de mare – erau cutii luate acum doi ani care aveau termenul de 31 iulie 2030. Din acest motiv, se mai găsesc în farmacii pentru că au putut să rămână pe stocuri de acum un an, doi”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.

Cât costă Tamiflu

Cât costă Tamiflu în farmacii, câte capsule are o cutie şi cum ar trebui să procedeze cei care sunt persoane la risc şi care sunt contacţi direcţi ai celor care au gripă de tip A?

Cutia are zece capsule. Există varianta pentru copii de 30 de miligrame şi varianta pentru adulţi de 75 de miligrame. Cutia reprezintă tratamentul întreg pentru cei care sunt confirmaţi cu gripă de tip A. Pentru adulţi, costul unui tratament este de 78,40 lei, iar pentru copii este 55 lei.

„Mai este şi varianta de tratament pentru cei care sunt contacţi direcţi, în care se ia jumătate din doza din cutie, se ia un comprimat la 24 de ore pentru contacţi direcţi care au riscuri mari.
Preventiv, dacă cumva nu este pacient vaccinat sau este în grupa de risc. Altfel, se aşteaptă confirmarea infecţiei cu virus gripal tip A sau B, iar tratamentul trebuie început în maximum 72 de ore de la confirmare”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel