Sari la conținut

Medicamentul care poate reduce riscul de deces prematur cu 74% în urma unui accident vascular cerebral

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Medicamentul care poate reduce riscul de deces prematur. Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către creier este blocat sau când un vas de sânge se rupe, scurgând sânge în creier.

Factorii de risc includ hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, glicemia crescută și obezitatea.

Supraviețuitorii unui accident vascular cerebral își pot reduce semnificativ riscul de a avea un alt accident vascular cerebral, un atac de cord sau deces prematur luând un medicament pentru diabet precum Ozempic sau Jardiance, arată o nouă cercetare preliminară.

„Din păcate, un sfert dintre oamenii care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral vor avea un alt accident vascular cerebral. Sunt, de asemenea, expuși riscului pentru alte evenimente cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord, deoarece mulți dintre factorii de risc ai unui accident vascular cerebral sunt, de asemenea, asociați cu alte forme de boli de inimă”, a spus autorul principal al studiului, dr. M. Ali Sheffeh.

Medicamentul care reduce riscul de deces prematur în urma unui AVC

Echipa lui Sheffeh a revizuit înregistrările pentru peste 7.000 de adulți în vârstă care au suferit un accident vascular cerebral cauzat de cheaguri între 2000 și 2022. Aproape toți pacienții aveau diabet de tip 2.

Pe parcursul a trei ani, cercetătorii i-au urmărit pe cei cărora li sa prescris fie un medicament GLP-1 precum Ozempic, fie un medicament SGLT2 precum Jardiance, după accidentul vascular cerebral inițial, pentru a vedea dacă au avut un al doilea accident vascular cerebral, au suferit un atac de cord sau au murit.

Medicamentele GLP-1 tratează diabetul și stimulează pierderea în greutate, imitând hormonul natural GLP-1, care semnalează organismului că este plin.

Medicamentele inhibitoare de SGLT2 ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, împiedicând rinichii să reabsorbă zahărul.

Cercetătorii au descoperit că cei care au luat oricare dintre medicamente au avut un risc cu 74% mai mic de moarte timpurie și un risc redus cu 84% de un atac de cord. Utilizatorii SGLT2 au avut un risc redus cu 67% de un alt accident vascular cerebral.

Autorii studiului notează că s-a dovedit că medicamentele GLP-1 scad tensiunea arterială și ajută la prevenirea întăririi arterelor, un factor de risc major pentru accident vascular cerebral.

„GLP-1 [medicamentele] pot de fapt scădea aglomerarea trombocitelor din sânge și asta, în sine, ar putea scădea riscul de coagulare și ar putea duce la un risc mai mic de accident vascular cerebral”, a spus dr. Cheryl Bushnell, profesor și vicepreședinte de cercetare în departamentul de neurologie de la Wake Forest University School of Medicine.

„Aceste medicamente ar putea fi cu adevărat importante”, a adăugat Bushnell.

Cercetarea, care nu a fost revizuită de colegi, urmează să fie prezentată luna aceasta la o conferință a American Heart Association din Chicago.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel