Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativă progresivă care afectează gândirea, memoria și comportamentul coerente ale pacientului și, în timp, incapacitatea de a desfășura activități zilnice. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Potrivit datelor din studiile prezentate recent la o întâlnire medicală, un medicament experimental are capacitatea să încetinească progresia bolii Alzheimer pentru pacienții aflați în stadiile incipiente ale bolii, relatează Reuters, citat de hotnews.ro.
Pentru acești pacienți, medicamentul a încetinit declinul cognitiv cu o rată de aproape de două ori mai mare față de datele raportate de Lilly în mai.
Analiza completă a arătat că rezultatele au fost mai puțin robuste pentru pacienții mai în vârstă, cu un stadiu avansat al bolii, precum și pentru cei cu niveluri mai ridicate ale proteinei beta-amiloid care a fost legată de progresia bolii Alzheimer.
Descoperirile subliniază că „detectarea și diagnosticarea mai devreme pot schimba cu adevărat traiectoria acestei boli”, a spus Anne White, președinte în neuroștiințe la Lilly.
Reacțiile adverse la donanemab
Studiul a arătat că umflarea creierului, un efect secundar cunoscut al unor medicamente precum donanemab, a apărut la peste 40% dintre pacienții cu predispoziție genetică de a dezvolta Alzheimer.
Compania raportase anterior că 24% din totalul persoanelor din grupul de tratament cu donanemab a dezvolvat această reacție. Sângerarea cerebrală a apărut la 31% la grupul care a primit donanemab și aproximativ la 14% din grupul placebo.
Decesele a trei pacienți din studiu au fost legate de tratament, spun cercetătorii.
„Aceste reacții adverse nu ar trebui tratate superficial”, dar majoritatea cazurilor au fost gestionate prin monitorizarea cu imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau prin oprirea medicamentului, a spus dr. Liana Apostolova, profesor în cercetarea bolii Alzheimer la Indiana University School of Medicine, care investighează studiul.
Este posibil ca medicii să folosească „un screening de siguranță IRM foarte strict în timp ce tratăm acești pacienți”, a spus ea.
Donanemab, precum și Leqembi de la Biogen, aprobat recent, este un anticorp intravenos conceput pentru a elimina depozitele unei proteine numite beta amiloid din creierul pacienților cu Alzheimer.
Lilly a spus că efectul tratamentului cu donanemab a continuat chiar și pentru participanții cărora li s-a scos medicamentul după ce nivelurile lor de depozite de amiloid au scăzut semnificativ.
„La sfârșitul studiului, pacientul mediu fusese scos de pe medicament timp de șapte luni și totuși cesta a continuat să beneficieze” de efectul acestuia, a spus White.