Medicamentul care ar putea duce la creșterea dinților va fi testat pe oameni

O echipă de oameni de știință, condusă de o companie farmaceutică japoneză, va începe testarea unui nou medicament care a reușit să ducă la creșterea unor noi dinți în cazul animalelor testate.

„Pastila” de creștere a dinților este destinată persoanelor care, din cauze congenitale, nu au o pereche completă de dinți permanenți. Inițial, obiectivul cercetătorilor este de a face medicamentul disponibil pentru uz general până în 2030.

Toregem Biopharma urmează să înceapă testele clinice în luna iulie a anului viitor, după ce a reușit să crească dinți noi la șoareci, relatează Japan Times, preluat de GlobalNews.

Dr. Katsu Takahashi, principalul cercetător din cadrul proiectului și șef al departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital, spune că „ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist”.

În cadrul cercetărilor sale, pe care le desfășoară la Universitatea din Kyoto din 2005, Takahashi a descoperit o anumită genă la șoareci care afectează creșterea dinților.

Anticorpul pentru această genă, USAG-1, poate ajuta la stimularea creșterii dinților dacă este suprimat – iar oamenii de știință au lucrat de atunci pentru a dezvolta un „medicament cu anticorpi neutralizanți” care este capabil să blocheze USAG-1. Acum, echipa sa a testat teoria conform căreia „blocarea” acestei proteine ar putea duce la creșterea dinților.

Testele vor fi făcute pe copiii cu vârste cuprinse între doi și șase ani cu anodonție – o tulburare genetică rară care duce la absența a șase sau mai mulți dinți de lapte și/sau adulți.

Potrivit publicaţiei Japan Times, citată de wallstreet.ro, copiii implicați în studiul clinic vor fi injectați cu o doză a medicamentului pentru a vedea dacă acesta induce creșterea dinților. În cazul în care va avea succes, medicamentul ar putea fi disponibil pentru aprobarea autorităților de reglementare până în 2030.

Dacă se dovedește că nu are efecte secundare nocive, acesta va fi destinat tratării copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani care suferă de anodonție. Dacă va avea succes, medicamentul ar putea revoluționa întregul domeniu al stomatologiei.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

16 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

37 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

56 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: