Sari la conținut

Medicamentul care ar putea duce la creșterea dinților va fi testat pe oameni

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O echipă de oameni de știință, condusă de o companie farmaceutică japoneză, va începe testarea unui nou medicament care a reușit să ducă la creșterea unor noi dinți în cazul animalelor testate.

„Pastila” de creștere a dinților este destinată persoanelor care, din cauze congenitale, nu au o pereche completă de dinți permanenți. Inițial, obiectivul cercetătorilor este de a face medicamentul disponibil pentru uz general până în 2030.

Toregem Biopharma urmează să înceapă testele clinice în luna iulie a anului viitor, după ce a reușit să crească dinți noi la șoareci, relatează Japan Times, preluat de GlobalNews.

Dr. Katsu Takahashi, principalul cercetător din cadrul proiectului și șef al departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital, spune că „ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist”.

În cadrul cercetărilor sale, pe care le desfășoară la Universitatea din Kyoto din 2005, Takahashi a descoperit o anumită genă la șoareci care afectează creșterea dinților.

Anticorpul pentru această genă, USAG-1, poate ajuta la stimularea creșterii dinților dacă este suprimat – iar oamenii de știință au lucrat de atunci pentru a dezvolta un „medicament cu anticorpi neutralizanți” care este capabil să blocheze USAG-1. Acum, echipa sa a testat teoria conform căreia „blocarea” acestei proteine ar putea duce la creșterea dinților.

Testele vor fi făcute pe copiii cu vârste cuprinse între doi și șase ani cu anodonție – o tulburare genetică rară care duce la absența a șase sau mai mulți dinți de lapte și/sau adulți.

Potrivit publicaţiei Japan Times, citată de wallstreet.ro, copiii implicați în studiul clinic vor fi injectați cu o doză a medicamentului pentru a vedea dacă acesta induce creșterea dinților. În cazul în care va avea succes, medicamentul ar putea fi disponibil pentru aprobarea autorităților de reglementare până în 2030.

Dacă se dovedește că nu are efecte secundare nocive, acesta va fi destinat tratării copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani care suferă de anodonție. Dacă va avea succes, medicamentul ar putea revoluționa întregul domeniu al stomatologiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel