Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință știu de zeci de ani că paracetamolul în cantități mari este toxic pentru ficat, dar până acum mecanismul său de otrăvire nu a fost dezvăluit.
Pe lângă faptul că oferă perspective asupra modului în care o doză în exces din acest analgezic obișnuit provoacă otrăvire care poate fi dificil de tratat și se poate dovedi fatală, noile descoperiri ar putea deschide, de asemenea, porți pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru afectarea ficatului.
Dr Leonard Nelson, de la Universitatea Edinburgh, a spus: „Paracetamolul este remediul preferat pentru durere din întreaga lume. Este ieftin și considerat sigur și eficient la doza terapeutică.
Cu toate acestea, leziunile hepatice induse de medicamente rămân o problemă clinică importantă și o provocare pentru dezvoltarea unor medicamente mai sigure.
Descoperirile noastre întăresc nevoia de vigilență în utilizarea paracetamolului și ar putea ajuta la descoperirea modului în care ar putea fi prevenite daunele cauzate de utilizarea adversă.”
Studiul, publicat în Scientific Reports, a analizat impactul paracetamolului asupra celulelor hepatice din țesutul uman și de șoarece.
Experimentele au arătat în anumite situații că medicamentul poate afecta ficatul prin dăunarea conexiunilor structurale vitale dintre celulele adiacente din organ.
Când aceste conexiuni ale peretelui celular, cunoscute sub numele de joncțiuni strânse, sunt întrerupte, structura țesutului hepatic este deteriorată, celulele nu pot funcționa corect și pot muri.
Se știe că acest tip de afectare celulară apare în afecțiuni hepatice, inclusiv hepatită, ciroză și cancer, dar până acum nu a fost legată de toxicitatea paracetamolului.
Cercetătorii își propun acum să dezvolte o metodă fiabilă de utilizare a celulelor hepatice umane ca alternativă la testarea pe animale.
Apoi, ei vor căuta să examineze modul în care dozele și intervalele de timp variate de paracetamol afectează toxicitatea în ficat și să identifice ținte potențiale pentru noi medicamente.
Coautorul dr. Pierre Bagnaninchi a spus: „Deși leziunile hepatice cauzate de toxicitatea paracetamolului au făcut obiectul unui studiu intens timp de 40 de ani, evoluțiile recente în tehnologia biosenzorilor permit o imagine mai completă a mecanismelor biologice implicate”.
Paracetamolul este un tratament eficient pentru durerea ușoară până la moderată și febră la adulți și copii, atunci când este utilizat conform instrucțiunilor din informațiile despre produs.
Doza maximă într-o perioadă de 24 de ore nu trebuie niciodată depășită.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…