Sari la conținut

Medicamentul banal care este asociat cu depresia la femei

studiu despre anticonceptionale
Sursa foto: doctorulzilei
Culorile medicamentelor influențează eficacitatea

Medicament asociat cu depresia la femei. Anticonceptionalele sunt folosite mai ales pentru a preveni o sarcina nedorita. Cu toate acestea, în urma unor cercetări, ele vin cu riscuri și efecte secundare care pot varia de la o persoană la alta, iar depresia pare să fie unul dintre ele, potrivit unui studiu publicat în Epidemiology and Psychiatric Science.

În urma unor cercetări recente bazate pe 264.557 de persoane din Marea Britanie, a găsit dovezi suplimentare că contraceptivul oral combinat este asociat cu ”un risc crescut de depresie la scurt timp după inițiere”.

Studiu despe anticoncepționale: Risc cu 80% mai mare de a fi diagnosticate cu depresie

Studiul, realizat de oameni de știință suedezi, Universitatea din Melbourne, Australia și Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a descoperit că cele care au început să ia contraceptive orale s-au confruntat cu un risc cu 80% mai mare de a fi diagnosticate cu depresie în primii doi ani.

Constatările sunt semnificative, dar nu ar trebui să le sperie pe femei să renunțe la anticonecpționalele orale. Aceste medicamente ajută multe femei și și sunt foarte eficiente în ceea ce fac.

Potrivit aceluiași studiu, adolescentele, prin comparație, s-au confruntat cu un risc cu 130% mai mare de simptome depresive în acei primii doi ani, potrivit sciencealert.com.

pastile de contracepție
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

La vârsta adultă, notează cercetătorii, femeile au trecut deja prin schimbări hormonale substanțiale, ceea ce ar putea fi o parte din motivul pentru care tipurile de anticoncepționale nu par să le afecteze la fel de mult.

”Deoarece în acest studiu am investigat doar pilulele contraceptive combinate, nu putem trage concluzii cu privire la alte opțiuni contraceptive, cum ar fi mini pilulele, plasturii contraceptivi, spiralele hormonale, inelele vaginale sau tijele contraceptive”, spune Therese Johansson de la Uppsala, scrie Science Alert.

Cele mai bune anticoncepționale sunt patch-uri contraceptive, inelul contraceptiv vaginal, dispozitivul intrauterin (DIU), implantul contraceptiv, iar în plus, ajutând și la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, este prezervativul. De altfel, acesta din urmă este indicat în cazul relațiilor intime pasagere.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel