Categories: Ştiri sănătate

Medicamentele noi pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de producător

Mai mult de jumătate dintre români, 52%, consideră că medicamente noi de pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de către producător pe o perioadă de până la un an, arată un studiu recent.

Potrivit studiului, dintre cei care au achiziționat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6% au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul declarând că au plătit pentru a putea beneficia de tratament.

Contribuția personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44% dintre aceștia, doar 23% afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut.

Respondenții au declarat în procent de 54% că nivelul valorii decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în funcție de prețul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuție de către 29% dintre aceștia.

Pacienții sunt de părere că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacienților atât la medicamente ieftine (84%), cât și scumpe (76%), arată studiul.

Astfel, 58% își declară deschiderea în a achita o contribuție personală mai mare, dacă acest lucru le-ar permite primirea unui tratament nou, mai eficient și cu efecte adverse reduse.

În plus, 56% dintre respondenți sunt de părere că plata medicamentelor compensate de către sistemul public de asigurări de sănătate către producători trebuie făcută numai în momentul în care tratamentul își demonstrează efectul terapeutic.

Cu ocazia ultimei vizite făcute în farmacie, 78% dintre români au achiziționat medicamente eliberate fără rețetă, în timp ce medicamentele care se eliberează pe bază de rețeta au fost cumpărate de doar 52 % din membrii populației. Nevoia de produse parafarmaceutice și de igienă personală a reprezentat pentru 25% și, respectiv, 24% dintre respondenți motivul pentru care aceștia au intrat în farmacie. Suplimentele nutritive au fost achiziționate de 21% dintre români, în timp ce 16% au optat pentru produse dermato-cosmetice, mai arată studiul.

Studiul a inclus persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eșantionului a fost de 1.161 respondenți, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare și Consultanță, administrat pe internet. Respondenții au fost selectați aleatoriu din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 25.000 de respondenți. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20 — 31 martie 2014.

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

3 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

13 minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

33 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: