Din cuprinsul articolului
Consumate de milioane de adulți, statinele sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente, dar un tip anume ar putea prezenta un risc de diabet.
Conceput pentru a scădea nivelurile ridicate de colesterol „rău”, statinele sunt de obicei primul punct de plecare pentru pacienții cu boală coronariană.
În timp ce s-a dovedit că pastilele mici reduc în mod eficient riscul de atacuri de cord sau accident vascular cerebral, un tip ar putea să nu fie atât de amabil cu nivelul zahărului din sânge.
Un nou studiu, publicat în The BMJ, a descoperit că rosuvastatina ar putea crește riscul de diabet de tip 2.
În diabetul de tip 2, insulina pe care o produce pancreasul tău fie nu poate funcționa eficient, fie nu poți produce suficientă, ceea ce determină creșterea nivelului zahărului din sânge.
Datele studiului
Echipa de cercetare a analizat rezultatele studiului clinic LODESTAR, care a implicat 4.400 de adulți cu boală coronariană din 12 spitale din Coreea de Sud.
La începutul studiului, participanții au fost desemnați aleatoriu să primească fie rosuvastatină, fie atorvastatină zilnic timp de trei ani, din septembrie 2016 până în noiembrie 2019.
Echipa de cercetare coreeană a examinat apoi diferențele dintre cele două grupuri în ceea ce privește decesele din orice cauză și ratele de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și revascularizare coronariană – proceduri pentru a restabili fluxul sanguin în părți ale inimii.
Au fost, de asemenea, luați în considerare câțiva alți indicatori de sănătate, inclusiv dezvoltarea diabetului de tip 2, internarea în spital din cauza insuficienței cardiace, cheaguri de sânge majore și intervenția chirurgicală a cataractei.
În timp ce oamenii de știință nu au găsit diferențe „perceptibile” între cele două grupuri pentru orice cauză de deces, atacuri de cord, accident vascular cerebral sau revascularizare, starea zahărului din sânge a creat o diferență între cele două medicamente.
Grupul cu rosuvastatină a avut o rată mai mare de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu grupul cu atorvastatină.
În plus, participanții la acest tip de statine au avut, de asemenea, o rată mai mare de a avea nevoie de operație de cataractă.
Cu toate acestea, alte rezultate de siguranță nu au fost diferite între cele două grupuri.
Autorul studiului, profesorul Myeong-Ki Hong, de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei, a declarat:
„La persoanele cu boală coronariană, rosuvastatina și atorvastatina au arătat o eficacitate comparabilă în ceea ce privește un compus de deces de orice cauză, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau orice revascularizare coronariană, în termen de trei ani”.