Din cuprinsul articolului
Medicamentele, înlocuite cu alimente? „Cheltuim miliarde și miliarde de dolari în fiecare an pentru terapii sau pentru intervenții chirurgicale, care sunt, de fapt, consecințele unui regim alimentar nesănătos”, a conchis dr. Wu.
Pentru a preveni unele boli survenite din cauza modului de viață, specialiștii recomandă regimul alimentar. În acest context, prescripțiile medicale cu alimente sănătoase ar putea fi, de fapt, soluția salvatoare? Medicii încearcă acum să afle răspunsul la această întrebare.
Când Emma a fost diagnosticată cu diabet de tip 2, viața ei s-a schimbat radical. Alimentația trebuia să fie atent verificată, altfel nivelul de zahăr din sânge i-ar fi provocat neplăceri.
Regimul alimentar ideal pentru o persoană precum Emma ar include multe fructe și legume, cereale integrale, nuci, semințe, pește, lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și carne slabă. Studiile arată că acest plan alimentar a oprit avansarea diabetului de tip 2, potrivit The Guardian.
Un astfel de stil de viață ar preveni, în cazul persoanelor sănătoase, apariția acestei boli. În aceste condiții, de ce nu s-ar putea ca o astfel de dietă să fie prescrisă exact la fel ca o rețetă medicală compensată obișnuită, menită să trateze sau să prevină anumite boli?
Așa s-a născut ideea de „mâncare ca medicament”, una care câștigă tot mai mult teren în întreaga lume. Oamenii de știință și medicii caută, în prezent, modalități de a folosi hrana în așa fel încât să îmbunătățească sănătatea pacienților.
Mâncarea sănătoasă nu este importantă doar pentru diabetici, atrage atenția profesorul Jason Wu, de la Universitatea din New South Wales, Australia. Specialistul trage un semnal de alarmă și subliniază că cei mai mulți „ucigași de top” din societatea occidentală – de la diabet, boli cardiovasculare și chiar cancer – sunt în legătură strânsă cu modul de viață al pacientului.
Faptul că rata persoanelor care suferă de obezitate este tot mai ridicată arată că miile de campanii dedicate alimentației sănătoase organizate până acum au eșuat. Problema poate fi abordată din mai multe unghiuri, însă extrem de importante sunt cele privind costul hranei de calitate, accesibilitatea și educația. Acestea nu pot fi depășite de niciun mesaj al campaniilor, oricât de eficiente ar fi ele.
Dr. Wu și colegii săi au organizat un studiu în care au inclus 50 de pacienți cu diabet de tip 2, care întâmpinau dificultăți (inclusiv financiare) în a-și procura mâncare mai sănătoasă. Grupul de pacienți a primit gratuit, drept „rețetă medicală”, o lădiță cu fructe, legume, cereale integrale, lactate și carne. În fiecare săptămână, cutia cu alimente era livrată direct la locuințele pacienților. În paralel, un nutriționist discuta cu ei regulat, pentru a-i învăța cum să prepare mâncarea și cum să se bucure de nutrienții produselor primite.
Emma a fost, de asemenea, parte a acestui studiu și multe dintre obiceiurile sale s-au schimbat. De exemplu, în loc de un burger la micul dejun, ea a început să mănânce fructe, iar chipsurile au fost înlocuite cu nuci și semințe.
Studiul a durat doar trei luni, dar în această perioadă, „prescripțiile medicale” au îmbunătățit considerabil calitatea regimului alimentar al celor implicați. Iar printre alte beneficii, s-a numărat și scăderea nivelului colesterolului și reducerea greutății corporale.
Medicii încearcă acum ca „prescripțiile” de alimente sănătoase să fie subvenționate și accesibile la fel ca medicamentele din farmacii.
„Cheltuim miliarde și miliarde de dolari în fiecare an pentru terapii sau pentru intervenții chirurgicale, care sunt, de fapt, consecințele unui regim alimentar nesănătos”, a conchis dr. Wu.
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…