Din cuprinsul articolului
Medicamentele comune ar putea crește riscul de stop cardiac al diabeticilor. Descoperirile recente evidențiază mai mulți factori legați de un risc crescut de stop cardiac brusc la persoanele cu diabet de tip 2.
Factorii de risc cheie identificați includ anumite antibiotice și medicamente antipsihotice utilizate pe scară largă, prokinetice (medicamente pentru probleme gastro-intestinale, cum ar fi greața și vărsăturile) și niveluri scăzute de zahăr din sânge.
Stopul cardiac este o cauză principală de deces. Afecțiunea, în care inima încetează brusc să pompeze sânge, este responsabilă pentru până la 50% din decesele cardiace și 20% din mortalitatea în țările cu venituri mari.
Persoanele cu diabet de tip 2 au un risc de două ori mai mare de stop cardiac. Cu toate acestea, stopul cardiac este încă dificil de prezis, în special la cei fără antecedente de boală cardiovasculară (CVD).
Peter Harms, de la Amsterdam UMC, Amsterdam, Olanda, și colegii săi au efectuat un studiu caz-control pentru a evalua care caracteristici clinice din fișele medicale sunt asociate cu stopul cardiac la persoanele cu diabet de tip 2 cu sau fără antecedente de boală cardiovasculară.
Studiul a implicat 3.919 de persoane cu T2D: 689 de cazuri și 3.230 de controale. Cazurile, indivizi care au avut un stop cardiac brusc în regiunea olandeză Noord-Holland în perioada 2010-2019, au fost corelate fiecare în funcție de vârstă, sex și practica medicului de familie cu până la cinci controale non-stop cardiac.
Măsurătorile clinice, inclusiv valorile tensiunii arteriale și ale glicemiei, utilizarea medicamentelor și istoricul medical timp de cinci ani până la stopul cardiac a cazului au fost obținute din fișele GP. Măsurătorile neînregistrate în înregistrări au fost clasificate drept „necunoscute”.
Mai multe caracteristici au fost asociate cu un risc crescut de stop cardiac atât la persoanele cu și fără BCV:
Multe medicamente obișnuite, inclusiv unele medicamente prokinetice, antibiotice și antipsihotice, sunt asociate cu o schimbare în funcționarea sistemului electric al inimii cunoscută sub numele de prelungire QT și sunt descrise ca prelungind QTc. Procineticele de prelungire a intervalului QTc includ domperidona; Antibioticele care prelungesc QTc includ macrolide și fluorochinolone; Antipsihoticele care prelungesc intervalul QTc includ haloperidolul.
La persoanele cu BCV (352 cazuri/1207 martori), albuminuria moderată (creștere cu 54% a riscului), severă (creștere cu 55%) și necunoscută (creștere cu 90%) și insuficiența cardiacă (creștere cu 85%) au fost asociate cu stopul cardiac.
La cei fără BCV (337 cazuri/2.023 controale), glicemia scăzută a jeun – o indicație de control glicemic prea strict (<4,5 mmol/mol: creștere cu 150%), tensiune arterială sistolică sever mare (>180 mmHg: creștere cu 121%), scăzută Colesterol HDL (<1,0 mmol/l: creștere cu 35%), colesterol LDL ridicat (>2,6 mmol/l: creștere cu 64%), medicamente antipsihotice care prelungesc intervalul QTc (creștere cu 187%) și antibiotice care prelungesc intervalul QTc (66%) creştere) utilizarea au fost asociate cu stopul cardiac.
Cercetătorii concluzionează: „La persoanele cu diabet de tip 2 cu boli cardiovasculare, albuminuria, insuficiența cardiacă și utilizarea medicamentelor prokinetice care prelungesc QTc sunt asociate cu riscul de stop cardiac, în timp ce la persoanele cu diabet de tip 2 fără antecedente de boli cardiovasculare, glicemia scăzută a jeun, hipertensiune arterială severă, dislipidemie (nesănătoasă). nivelurile de grăsimi din sânge) și utilizarea medicamentelor antibiotice, antipsihotice și prokinetice care prelungesc QTc sunt asociate cu riscul de stop cardiac.”
Medecii de familie vor fi deja conștienți de faptul că factorii clasici de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, cresc riscul de stop cardiac brusc la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, totuși, legătura cu glicemia scăzută și medicamentele antibiotice, antipsihotice și prokinetice sunt mai putin cunoscute.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…