Prescrierea prea frecventă a antibioticelor ar duce la creșterea riscului de apariție a diabetului de tip 2 (DT2), conform unui studiu american.
Această asociere a fost stabilită pe baza analizării datelor medicale a circa un milion de adulți de vârstă medie, dintre care 20% cu diabet. Cercetători de la Universitatea Pennsylvania (Statele Unite) au calculat consumul de antibiotice pe o perioadă medie de cinci ani (înainte ca diabeticii să primească diagnosticul) și au analizat datele luând în considerare factori ca indicele de masă corporală (IMC), fumatul, excesul de colesterol, frecvența infecțiilor sau existența vreunei tulburări cardiovasculare. Scopul a fost identificarea impactului antibioticelor curente (peniciline, cefalosporine, etc.).
Rezultatele arată că o singură prescriere de antibiotice (într-o perioadă medie de cinci ani) nu influențează riscul de diabet. Însă, între două și cinci rețete, riscul crește cu 8-15%, în funcție de tipul antibioticului, și cu 23-37% la mai mult de cinci perioade de tratament. Această asociere nu a fost pusă în evidență în cazul antiviralelor și antifungicelor.
Cercetătorii mai arată că persoanele diabetice prezentau înaintea diagnosticării o sensibilitate mai accentuată la infecții (îndeosebi urinare), ceea ce poate explica parțial repetata prescriere de antibiotice. Ei ajung la concluzia că antibioticele reprezintă un factor de risc în dezvoltarea diabetului, fără să fie cauza directă a acestuia.
Autorii studiului sunt de părere că acest tip de medicamente perturbă flora intestinală, cu posibile efecte metabolice în cascadă. În orice caz și nu numai din acest motiv, antibioticele trebuie prescrise numai atunci când sunt absolut necesare.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…